Combinatul Siderurgic de la Oțelu Roșu a fost vândut pe……câțiva lei, ce-i așteaptă pe angajați?

Otelu Rosu 2011 (57)Combinatul Siderurgic de la Oțelu Roșu a fost vândut din nou.

Grupul rus Mechel a vândut cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România către firma Invest Nikarom din Bucureşti, ca urmare a datoriilor foarte mari şi a pierderilor înregistrate lună de lună. Societatea este controlată de două persoane cu cetăţenie rusă, Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani). Preţul este unul simbolic, pentru 230 de lei. Invest Nikarom a intrat în posesia a întreprinderilor metalurgice ale grupului Mechel – Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Târgovişte S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A. Firma are un capital social vărsat de 99.979 lei. Activitatea acesteia este comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente.
Angajaţii Combinatului Ductil Steel Oţelu Roşu se află în continuare în şomaj tehnic, a anunţat liderul sindical, Victor Sabău. Oamenii trebuiau să se întoarcă săptămâna aceasta la muncă, însă termenul a fost amânat. Cu privire la debranşarea societăţii de la rețeaua de alimentare cu energie electrică, din cauza unor datorii de 2 milioane de lei, Victor Sabău a afirmat că problema a fost rezolvată, cel puţin pentru moment.
,,În prezent, cei 470 de salariaţi ai combinatului de la Oţelu Roşu se află în şomaj tehnic. Personalul primeşte 75% din salarul de bază, ceea ce înseamnă că au pierdut cam jumătate din veniturile pe care le obţineau în perioada productivă. Sperăm să reîncepem lucrul. În caz contrar, conform contractului colectiv de muncă, salariaţii vor beneficia de 3 salarii compensatorii care nu le vor fi de prea mare folos.” – a spus liderul sindical din Combinatul de la Oțelu Roșu, Victor Sabău.
“Am anunţat anterior intenţia de a ieşi din sectorul producţiei de oţel în Europa, care produce pierderi constant atât în prezent, cât şi în viitorul apropiat. Nu numai că are un impact negativ asupra rezultatelor financiare şi fluxului de numerar ale grupului, dar creşte costurile alternative, ceea ce nu ne putem permite în timp ce investim în proiecte miniere promiţătoare.”, a declarat directorul general al Mechel, Evgeny Mikhel.
Acesta a explicat şi motivele pentru care activitatea combinatelor a fost întreruptă în iarna anului trecut.
„În noiembrie 2012, din cauza preţurilor nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului, legate de creşterea preţurilor pentru deşeuri feroase şi de cererea slabă pentru produse finite, producţia unităţilor producătoare de oţel ale Mechel din România a fost oprită temporar. În timp ce producţia acestor unităţi a fost suspendată temporar, au fost luate toate măsurile necesare pentru a conserva capabilitatea operaţională a unităţilor şi pentru a efectua lucrări de întreţinere pe timp de iarnă.”, a afirmat Evgeny Mikhel.

Comentarii

comentarii