Comisia Europeană forteaza România sa-si apere padurea si sa stopeze tăierile ilegale 

Comisia Europeană forteaza România sa-si apere padurea. Este o zi mare pentru păduri. Este ziua în care primesc șansa reală să fie protejate: Comisia Europeană a deschis procedura de infringement în România pentru tăierile ilegale. 

Îți mulțumim din suflet că ne-ai fost alături. Aceasta este puterea comunității.

Comisia Europeană a anunțat astăzi decizia de a demarara proceduri de infringement pentru mai multe eșecuri sistemice în formă continuată ale autorităților din România cu privire la protecția pădurilor. Anunțul vine în urma plângerilor depuse anul trecut de Agent Green, Client Earth și EuroNatur față de distrugerileplanificate în formă continuată a zeci de mii de hectare de păduri seculare și primare.

ONG-urile acuză că autoritățile din România aprobă tăieri în ariile protejate Natura 2000 fără analiza impactului asupra acestor zone unice. Lipsa unei evaluăriadecvate și strategice înainte de a aproba tăieri în arii protejate și privarea dreptului de acces la informația de mediu încalcă legislația comunitară. Totodată, infringementul sistemic al Comisiei Europeane vizează tăierile tăierile ilegale la nivel național și încălcarea regulamentului EUTR pentru trasabilitatea lemnului și prevenirea plasării pe piață a lemnului ilegal.

Comisia Europeană forteaza România sa-si apere padurea. În acest context, activiștii de mediu salută infringementul demarat de Comisia Europeană împotriva autorităților din România pe care îl consideră drept o speranță pentru a proteja pădurile naturale ale României.

VIDEO (bruturi spre liberă descărcare, prelucrare și distribuție cu menționarea sursei ”Agent Green”)

Munții Maramureș https://vimeo.com/390779889/d509f11e01
Munții Făgăraș https://vimeo.com/390763655/1488847ec0
Păduri primare și seculare încă intacte https://vimeo.com/390782952/cb8ed13b64

Avocatul Ewelina Tylec-Bakalarz a spus că: ”Distrugerea pădurilor din România este o problemă sistemică uriașă pestescara tăierilor ilegale din Parcul Național Bialowieza care au stat la baza acțiunilor noastre de acum 3 ani, a infringementului demarat și a intervenției Curții Europene de Justiție

Purtăm 56 de procese cu Ministerul Mediului, Romsilva și alte autorități din România doar pentru a avea access la unele informații de mediu secretizate în mod abuziv, caamenajamentele silvice care ascund milioanele de metri cubi tăiate illegal și procese pentru a opri tăieri ilegale aprobate de oficiali cu încălcarea directivelor pentru protejarea naturii.”, a adăugat avocatul Agent Green, Cătălina Rădulescu.

Romania adăpostește încă jumătate de million de hectare cu păduri primare și seculare în pofida tăierilor abuzive care s-au produs din 2007 până în prezentcând a aderat la UE. Ariile protejate Natura 2000 sunt focare cu tăieri ilegale. Legislația europeană a fost ignorată. Astfel, intervenția Comisiei survine în ultima clipă și îi cerem să urgenteze procedurile ca singură șansă reală pentru a salva cea mai mare parte a pădurilor seculare europene existenteîncă în România. Aceste păduri sunt habitat pentru multe specii importante și amenințate de floră și faună. În același timp, aceste păduri stochează cantități uriașe de dioxid de carbon și sunt cea mai bună metodă de a combate schimbările climatice”, a spus Gabriel Schwaderer, CEO Fundația EuroNatur.

Comisia Europeană forteaza România sa-si apere padurea. “Să ne imaginăm o singură tăiere la ras care măsoară nu mai puțin de 3700 de hectare undeva în situl Natura 2000 Munții Maramureșului, regiunea unde recent a fost ucis pădurarul Liviu Pop. Acești munți arată ca un teren de luptă pustiit mai mare decât întreaga capitală europeană – orașul Bruxelles. Am documentat mai bine de 10.000 de hectare tăiate la ras în această arie protejată, inclusiv habitate prioritare strict protejate cu frasin și arin. Aceste păduri erau habitat-cheie pentru multe specii de animale sălbatice. Doar din această zonă a țării a dispărut lemn în valoare de cel puțin 250 de milioane de euro. Infingementul a fost demarat și pentru tăieri ilegale în alte arii protejate din România, cum ar fi Munții Făgăraș – cei mai semeți munții ai României . Tăierile ilegale s-au produs deopotrivăîn păduri de stat și private. Situația este complet scăpată de sub control. Începând de astăzi,autoritățile din România nu mai au de ales și trebuie să facă ce este bine pentru păduri; altfel vor plăti bani grei”, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green.

În pofida eforturilor societății românești de a bloca tăierile ilegale, fenomenul a fost scăpat de sub control. Inventarul forestier național arată că în România se exploatează annual legal aproximativ 18 milioane de m3. În perioada 2009-2013, același inventor relevăcă au mai dispărut, în plus, anual alte 8,8 milioane m3 tăiate ilegal. Volumul tăierilor ilegale a crescut în perioada 2014-2018 la 20,6 milioane de m3 anual, adică mai mult decât tot ceea ce se taie legal.

Agent Green, Client Earth și EuroNatur salută acțiunea Comisiei Europene pentru a salva pădurile din România și cer Guvernului României:

  1. Să se conformeze imediat cu directivele europene pentru natură și cu regulamentul EU TR pentru trasabilitate și pentru prevenirea circulației de lemn ilegal
  2. Să protejeze strict toate pădurile primare și seculare din ariile protejate Natura 2000 și din afara lor care se suprapun cu inventarul PRIMOFARO
  3. Să crească suprafața cu arii naturale protejate Natura 2000 la 30% din suprafața țării șicea strict protejată la 10% din suprafața țării. Tăierile în cele 13 parcuri naționale să fie strict interzise și să seînființeze noi parcuri naționale în munții Ciucaș, Țarcu, Făgăraș, Parâng, Giumalău – Rarău.
  4. Să publice toate planurile de management ale ariilor naturale protejate, inclsuiv hărțile de distribuție ale speciilor – la cea mai mare rezoluție disponibilă – și datele de interes public din amenajamentele silvice, inclusiv descrierile parcelare, hărțile și tăierile planificate.
  5. Comisia Europeană forteaza România sa-si apere padurea

Comentarii

comentarii