Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 10 – Serial Alegerile 2000

Deşi atmosfera era foarte grea pentru Opoziţie, constituirea Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD era o speranţă pentru cei ce doreau să scape de sub „jugul” PSD.
Guvernarea Năstase – PSD – avusese ceva rezultate – creştere economică, întărea României în NATO . Se încheiaseră chiar negocierile de aderare a României la UE … Deși s-a negociat destul de slab, cu multe clauze defavorabile românilor, în opinia mea. Doar doua exemple – subvenţiile pentru agricultură mult mai mici ca în alte țări, adoptarea unei legislații de mediu foarte restrictive care presupunea costuri imense , obiective neatinse nici până azi, după aproape 15 ani …

PSD intrase și în Internaționala Socialistă, mai ales prin fuziunea cu PSDR .
Dar guvernarea PSD era foarte „arogantă” …
Totuși cuplul Theodor Stolojan – Traian Băsescu urca constant în sondaje… Cum aparițiile la televiziunile centrale erau foarte restricționate ( PSD controla financiar aproape toată presa ) singura soluție era ca liderii Alianței DA să meargă mult pe teren , să discute direct cu cetățenii.
Theodor Stolojan a fost de 4 ori cred că în Caraș Severin în perioada 2003-2004.

S-a decis ca la alegerile locale PNL și PD să meargă pe liste separate, urmând ca la parlamentare să fie pe liste comune. Iar în consiliile județene și locale să se sprijine reciproc conform unui Protocol.

Din conducerea națională a Alianței făceau parte doi reprezentanți ai județului : Sorin Frunzăverde vicepreședinte național al PD și Mona Muscă vicepreședinte național al PNL, ambii deputați de Caraș Severin.

Pentru Primarii PNL avea candidați foarte competitivi în mediul urban : Liviu Spătaru la Reșița, Ion Marcel Vela la Caransebeș, Petru Molodvan (francezul, destituit de PSD din primar independent în 2002) la Bocșa, dr. Valentin Boșneac la Oțelu Roșu, Ioan Oprescu (fost viceprimar) la Băile Herculane, Nicolae Boncoi (fost primar, deşi cam în vârstă deja) la Oravița, Iacob Chișărău la Molodva Nouă, Gheorghe Românu la Anina.

Și în mediul rural aveam candidați foarte buni în multe comune : Petru Pop la Obreja, Puiu Percea la Ciclova, Licu Imbrescu la Eftimie Murgu, Marcel Merşă (viceprimar) la Grădinari şi mulţi alţii …

Cap de listă la consiliul județean pe lista PNL era președintele filialei județene dr.Gavril Soran, urmat de candidații principali la Primarii , apoi dr. Balteanu, eu, Ovidiu Rădoi, Viorel Băsag. Era necesar să fie și o reprezentare a fostului ApR. Oricum fostul ApR era reprezentat de Liviu Spătaru la Reșița.
Desemnarea lui Spătaru se făcuse încă din vara anului 2003 pentru a se poziționa ca principal contracandidat la Mircea Popa – primarul ales deja de 3 ori. Nimeni nu se gândea ca acesta va ieși doar pe locul 4 …

Spătaru câştiga detașat în primul tur, pe 2 Simion Purec – PSD , pe 3 Tibi Pădurean – PD şi doar pe 4 Mircea Popa. Un scor bunicel face Petru Buzzi din partea PC. Ioan Tundrea preluase PUR după ce plecase din PNL văzând că numai are şanse de progres. PUR (viitor PC) a scos un scor bunicel în Caras Severin trecând de pragul de 5% şi având 2 consilieri judeţeni. Drept recompensă Ioan Tundrea va fi deputat din decembrie pe lista PSD+PUR.
În turul 2 Spataru catiga cu peste 70%. Viceprimar PD – Tibi Pădurean. În PNL se luptă pentru viceprimar Duti Stoican susţinut de Spătaru şi Dorinel Hotnogu . Câştigă Hotnogu. Anterior într-o discuţie împreună cu dr. Sorin Stanciu îi propusesem lui Jaro Marşalâc să îl susţinem că viceprimar dar refuzase…
Iniţial în PNL Reşita a fost o luptă dura pentru cine să fie pe primele locuri la Consiliul Municipal. Aveam sondaj, le spuneam colegilor că vom prinde între 5 şi 7 , să nu se mai lupte chiar aşa pe fiecare loc, votându-se într-o Adunare Generală de multe ore loc cu loc. Am prins până la locul 8 cred. Au fost aleşi Jaro Marşalâc, Alexandru Duti Stoican, Boris Vatzulic, Dorinel Hotnogu, Iulian Georgevici, Gabi Ionescu, Alina Stancovici, intrând ulterior (prin promovarea unor consilieri în funcţii incompatibile) până la locul 12 sau chiar 14 – Dan Patruica, Anca Rădulescu, Tibi Brebenar, Ovidiu Roşu, Victor Toma.

Foarte grea luptă la Caransebeş unde PSD îl susţine pe omul de afaceri Traian Pleşă – proprietarul televiziunii locale.
Marcel Vela câştiga turul ÎI după o atmosferă foarte tensionată. Viceprimar conform Protocolului Ilie Vintila – PD.

La Herculane câștigă Ioan Oprescu dela PNL.

De la emisiuni de televiziune și conferințe de presă s-a „lăsat ” cu procese de calomnie . Şi eu am avut parte de un astfel de proces din partea unor angajaţi ai Corpului de Control Comercial al Consiliului Judeţean. Eu susţineam că doar Primăriile mai pot avea astfel de organisme, nu şi Cons Jud … Alt proces celebru Ilie Mustacila cu generalul în rezervă Stepan – PD, alt proces Nicolae Ştefănescu dat în justiţie de primarul de la Fârliug -Borduz ..

PD câştiga zdrobitor din primul tur la Oțelu Roșu prin Simi – Iancu Simion – fostul primar de la Glimboca .
PD câştiga şi la Oraviţa în turul 2, viceprimar Nicolae Boncoi – PNL.

La Anina pierde la limită Gheorghe Românu în fața PSD-istului Gheorghe Neicu.

La Bocșa în turul 2 pierde Petru Molodvan în fața PSD-istului Mirel Patriciu Pascu … Dar se „zvonea” că acolo nu a fost respectat întru totul Protocolul , ca în Bocşa a câştigat PD voturile cu care a fost în fața PNL la Consiliul Județean pentru a obține Președinția . Sub 300 de voturi ..

La Moldova Nouă câștigă al doilea mandat Matei Lupu – PSD.

PD reface diferența față de PNL în mediul rural…

Să nu uităm însă că PSD avea peste 50% din parâmării în funcție …
Așa că rezultatele au fost la Consiliul Județean :

PSD – 11 consilieri județeni
PD – 8 consilieri
PNL – 8 consilieri – cu 250 de voturi mai puţin decât PD
PRM – 2 consilier
PD – 2 consilieri

Alianța D.A. câștigase !!!! PNL+PD = 16 voturi din 31 . majoritatea absolută !!

Acum trebuia transformată voința populară exprimată prin vot în alegerea conducerii Consiliului Județean.
Ceea ce era deja un vot indirect …
Iar PSD era la Putere în toată ţara !!! Avea şi Putere economică, financiară ….

Un consilier judeţean al nostru ne-a povestit cum a fost abordat de adversari şi i s-au făcut propuneri „indecente” pentru a trăda … Nu chiar suma din filmul clasic ” Indecent Proposal” …

Racolări pe bani şi intimidări

Racolări pe bani şi intimidări
Liderul PD Caraş-Severin, deputatul Sorin Frunzaverde, susţine că asupra consilierilor Alianţei PD-PNL noi aleşi………………etc

Există deja un risc ca activitatea noastră de 4 ani, ca votul cetăţenilor să fie „învins” de trădări …
Majoritatea era fragilă Alianţa DA 16 voturi , PSD 11 voturi + 2 voturi PUR + 2 voturi PRM = 15 voturi …

Conform Protocolului , PD trebuia să obţină postul de preşedinte al CJ iar PNL 2 vicepreşedinţi. Diferenţa fusese minimă , de sub 300 de voturi …
Ne-am temut de „variante imorale” şi am atras şi PRM în coaliţie . Scorul devenise 18 la 13 , „greu de înfrânt”.
Dar PNL pierduse un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Mona Musca – pe care o convinsesem să candideze prima pe lista de consilieri judeţeni ( şi a şi adus multe voturi, fiind deja printre cei mai apreciaţi politicieni la nivel naţional) era plecată din judeţ, dar a recomandat să avem „compensaţii” de la PD pentru renunţarea noastră la 1 vicepreşedinte . Ulterior a fost o oarecare supărare pe tema faptului că PD a câştigat mult mai mult decât reieşea din calcule …

În Biroul Judeţean al PNL am fost propus ca eu să fiu susţinut pentru vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, având deja multă experienţă în administraţia locală. Mai aveau şi alţi colegi, dar Marcel Vela şi Liviu Spataru erau deja aleşi primari, Gavril Soran nu-şi dorea, aşa că s-a trecut la vot secret. Am avut doar 1 vot contra … Posibil ca şi alţii să-şi fi dorit poziţia respectivă …

Aşa că vine ziua votului, „zarurile au fost aruncate” … PSD nici nu propune candidat la Preşedinte . Sorin Frunzaverde este ales a 2 oară preşedinte. Mai fusese ales în 1996.
La vicepreşedinţi candidam eu din partea PNL, Tilica Pârvulescu de la PRM, Nicolae Ştefănescu de la PSD şi Ioan Tundrea de la PC.

Totuşi surpriza : Irimia şi Pârvulescu câte 18 voturi, Ioan Tundrea 13 voturi şi Nicolae Ştefănescu doar 11 voturi !!! Ioan Tundrea şi PC se votase doar pe el însuşi !!!! Metodă cunoscută de la alegerile interne din interiorul PNL pe vremuri …

Horia Irimia

va urma

Comentarii

comentarii