Copii care fac copii – O adolescentă de 14 ani a născut pentru a doua oară Educaţia sexuală ar trebui predată la școală ca materie VIDEO

Radiografia fenomenului „Copii care au copii” arată îngrijorător la nivelul întregii ţări. Medicii spun că sărăcia şi lipsa educaţiei sexuale în şcoli sunt principalele cauze ale acestui fenomen. România dă aproape un sfert – 23% – din totalul mamelor minore din UE, potrivit Eurostat. Şi judeţul Iaşi se află în topul judeţelor cu cele mai multe mame minore. Recent, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, o adolescentă de 16 ani a născut pentru a doua oară, fiind o naştere prematură.  NU este un caz izolat, din nefericire. Asemenea exemple avem și în Caraș Severin. Avem fete de clasa a cincea care au născut primul copil.

  Medicii subliniază că prematuritatea în aceste situaţii este foarte frecventă. Corpul fetelor nu este pregătit pentru o sarcină, acesta aflându-se în proces de dezvoltare.   Referindu-se la impactul pe care îl are o sarcină asupra unei mame minore, medicii enumeră un impact medical, unul psihologic şi altul socio-economic.   

Educaţia sexuală în şcoli

Este de neînţeles reticenţa părinţilor, a bisericii şi a politicienilor în a implementa lecţii de educaţie sexuală în şcoală. Este cunoscut atât pentru părinţi, cât şi pentru profesori, cât de greu este să îi vorbeşti unui copil – sau unui adolescent, mai degrabă – despre un subiect atât de tabu. Adolescenţa este perioada cea mai tumultoasă din punct de vedere hormonal şi mental. Această vârstă abundă de întrebări, nesiguranţă şi o lipsă a echilibrului, spun psihologii.   

Conferențiarul universitar Ileana Rotaru, ne explică de ce este importantă implementarea educaţiei sexuale în şcoli, sub supravegherea specialiştilor.  

Comentarii

comentarii