EXCLUSIV VIDEO Copii învață să protejeze natura

În cadrul proiectului ”Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu” derulat în vara aceasta de Asociaţia Altitudine Filiala Banat cu sprijinul Fundaţiei Pentru Parteneriat şi MOL România, 30 de copii din satele din preajma ariei protejate tocmai au revenit din taberele organizate în mijlocul naturii, unde au petrecut câteva zile de neuitat. Aceste tabere au fost organizate cu sprijinul partenerilor acestui proiect: Primăria Municipiului Caransebeş, Primăria Oţelu Roşu, Universitatea de Vest Timişoara şi Clubul de turism Concordia Lugoj.

 

Micii rangeri sunt copiii care au manifestat un interes deosebit pentru natură în cadrul unor lecţii de educaţie ecologică efectuate în luna iunie în şcolile implicate în proiect: Caransebeş, Otelu Roşu, Zăvoi, Măru, Rusca Montană, Turnu Ruieni, Borlova, Teregova şi Rusca Teregova.

În cadrul celor câteva zile de activităţi în natură copiii au învăţat despre munte şi echipamentul montan, despre floră şi faună, despre situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, despre beneficiile pe care le aduce vecinătatea comunităţilor cu aria protejată.

Prin intermediul jocurilor copiii au fost încurajaţi să comunice, să schimbe idei, să discute despre obiceiuri străvechi pe care rudele sau alţi membri ai localităţilor din care provin încă le mai practică.

Prin jocuri de rol copiii au fost încurajaţi să adune informaţii despre elementele naturale pe care le-au avut în preajmă: „Eu……sunt Hidegul , izvorasc de undeva de sub saua Plaiului, de la o altitudine de aproximativ 2000 de metri. Am mai multi afluenti printre care „Paraul Ursului, Paraul Vulturului, Visa , Tatarul, Ogasul Baranul, Gigelul si altii.

Eu ma mai numesc si Raul Rece. Am aproximativ25 de kilometri in interiorul sitului Natura 2000 Muntii Tarcu si ma vars in raul Timis. Singura localitate prin care trec e Rusca Teregova. Pe cursul meu s-a construit un baraj, care a dus la formarea unui lac de acumulare la 600-700 de metri altitudine. Trec prin paduri virgine si aduc o apa pura in jos , dar voi ma murdariti cu fiecare ocazie.

Mi-ar placea sa nu mai aruncati cu gunoaie in mine pentru ca eu imi doresc sa racoresc oamenii si animalele cu apa mea proaspata si tot timpul RECE.”

Concursul de desen la care au participat copiii le-a dat ocazia să exprime gânduri frumoase despre natură şi acţivităţi de rangeri, cele mai inspirate desene vor fi premiate odata cu începerea şcolii şi vor fi expuse în punctele de informare ce vor fi amplasate în şcoli.

Deşi doar câteva zile, pentru copii a însemnat o schimbare mare „A fost o experienta superba, in care am invatat foarte multe si in care ne-am distrat. Mi-am facut prieteni noi si am colaborat la fiecare activitate, a fost foarte amuzant , am glumit si am lucrat in echipa.

Acesta tabara mi-a schimbat perceptia fata de fauna , flora , si relief. Am invatat sa respect natura si ca trebuie protejata pentru binele tuturor. Mi-a placut ca ,Alin , Loredana , Călin, Marius , domnul Oliewer , si domnul George ne-au susţinut şi ne-au ajutat în tot ce am făcut.

Au fost activităţi foarte frumoase cu jocuri, cu drumeţii şi cu mult sport. A fost foarte minunat când am auzit că vom folosi din nou tiroliana şi că ne vom căţăra. Nu am crezut că vom ajunge pe vârful Ţarcu şi că vom mânca la peste 2000 de metri.

Îmi este foarte greu să las tabăra în urmă , să îmi iau la revedere de la toţi şi să nu mai facem nimic, dar sper să ţinem legătura şi să mai facem ceva împreună fiindcă tabăra aceasta m-a schimbat mult. ” Adrian Breha- unul din elevii participanti.

Călin Ţîru,

Coordonator Proiect „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu”

Comentarii

comentarii