Criza mare de bucatari si ospatari in Caras Severin VIDEO

Actualitate

Fiindca salariile sunt mici iar ,,partea substantiala,, a castigului o reprezinta de fapt ciubucul lasat de client, tot mai multi tineri prefera sa plece in occident pentru a munci ca ospătari, bucătari sau in domeniul hotelier. Asa se face ca un judet cu un potential turistic enorm, judetul Caras Severin – mica Elveție cum i se mai spune – se confruntă cu o lipsă acută de personal in domeniul serviciilor pe sectorul turistic.

Proprietarii de pensiuni din zonele turistice ale județului caraş-Severin se plâng că reuşesc cu greu să găsească oameni potriviți pentru posturile de bucătari şi ospătari. Pentru anul şcolar viitori, Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşita are disponibile aproximativ 100 de locuri în cele două calificări, în sistem tradiţional şi dual, însă cererea pe piaţa muncii este mult mai mare.

Zona turistică Semenic-Văliug-Secu, din apropierea Resitei, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani însă operatorii de turism găsesc cu dificultate bucătari şi ospătari calificaţi care să îşi dorească să muncească în pensiunile de aici.

Reprezentanţii Colegiului Economic al Banatului Montan susţin că rata de absorbţie pe piaţa muncii a absolvenţilor claselor de bucătari şi ospătari este de peste 90 la sută, mulţi dintre tinerii lucrând chiar din timpul şcolii.

În domeniul turism, Colegiul Economic al Banatului Montan pregăteşte şi lucrători hotelieri.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments