Cultivarea căpşunelor în familie – O afacere dulce şi parfumată VIDEO

Cultivatorii de căpşuni din România încep să se bucure de primele roade ale muncii lor. După o vreme capricioasă și rece, pe piuata au început să apară primele căpșune românești. Acestea sunt produse pe sol, în sistem de irigare la rădăcină şi sunt ,,hrănite,, doar cu bălegar de oaie şi găinaț provenit de la păsările de curte din gospodărie. Alina şi Consantin, sunt doi tineri din satul Soceni din Caras Severin. Aceştia au decis că este momentul să parieze pe agricultură. Aşa că, au accesat un proiect pentru sprijinirea tinerilor fermieri şi câţiva ani au cultivat roşii şi porumb dulce. Programul s-a încheiat și de anul trecut, cei doi tineri s-au apucat de cultivat căpșune. Soiul este românesc, iar plantele sunt cultivate într-un solar de 350 m pătrați și în aer liber. În scurt timp, vor renunța la cultivarea în solar și vor practică doar cultura în câmp deschis. Adică, în grădina proprie. Căpşunele au un miros deosebit și un gust de ,,căpșunile copilăriei” . Toată zona miroase a căpşune.

Ca să elimine buruienile și automat ierbicidul, se folosește o folie specială. Udarea se face direct la rădăcină prin picurare iar ca îngrășământ, se folosește bălegarul de oaie și găinațul de la păsări. Căpșunele se coc natural, iar în această perioadă, recolta este în jur de 30-40 de kg de căpșune pe zi. Acestea sunt culese direct în caserole pentru a elimina atingerea și manevrarea lor de prea multe ori.


Deocamdată, producția este vândută cu prețul de 20 de lei kg direct de la poarta casei, dar în maxim 2-3 săptămâni, se va ajunge la o producție de 300 de kg de căpșune pe zi. În aceste condiții, cei doi vor trece la vânzarea fructelor și în piețele din oraș. Producătorii au fost contactați de un mare hiper market pentru contractare, dar se pare că prețul oferit de aceștia este prea mic încât nu acoperă nici măcar munca depusă. De cultivarea căpșunelor se ocupă patru persoane: Costel, Alina și părinții acesteia. Tinerii se ocupă cu logistica, cu recoltarea și contactele, iar părinții Alinei, se ocupă de muncile pe terenul cultivat cu căpșune și cu vânzarea fructelor.


Intervenția cu substanțe chimice este minimă și se rezumă doar la intervenția pe moment în cazul în care apar ciupercile și mucegaiurile. În rest, totul este natural. Inclusiv polenizarea se face cu albinele crescute în stupi amplasați lângă câmpul cu căpșune.


Comentarii

comentarii