Cum a pierdut Carașul un obiectiv turistic – Dumnezeu îți dă, te ajută, dar nu îți bagă și în traistă – Pune mâna și fă și tu măcar ceva VIDEO

În doar doi ani, Caraș Severinul – mica Elveție a României, a pierdut două obiective turistice de interes internațional. Acum doi ani s-a pierdut ,,Tunelul iubirii” de la Obreja, iar anul acesta, jumătate din cascada Bigăr. Dacă la Bigăr, totul a fost rapid și pe nepregătite – cu toate că se bănuia că o bucată a cascadei se va prăbuși, la Obreja, totul s-a petrecut în timp, în vreo doi ani. Timp suficient ca cineva să ia măsurile ce se impuneau. În timp ce în alte zone din țară autoritățile fac orice pentru a-și promova obiectivele turistice și pentru a atrage turiștii, se pare că în Caraș Severin, autoritățile locale și județene, nu mișcă nimic. Responsabilii cu turismul din Caras Severin, au reuşit să mai adauge încă o realizare negativă la multele pe care le are în judeţ. După dezastrul din Staţiunea Semenic ajunsă o ruină, Complexul Scorilo sau cabanele de pe marginea Lacului Secu distruse, acum s-a dărâmat şi ce a făcut natura.

În mod natural, după rărirea și mai apoi suspendarea circulaţiei pe calea ferată Caransebeş – Oţelu Roşu, lângă Obreja s-a format o replică a celebrului Tunel al Iubirii din Ukraina. Copacii au crescut de-o parte şi de alta a liniei ferate, iar aspectul era unul deosebit de frumos şi romantic. Câţiva tineri pasionaţi de fotografie, au realizat câteva fotografii, le-au pus pe site-urile de socializare şi aşa s-a născut un nou obiectiv turistic la nivel naţional şi european. Mii de turiști din țară și toată lumea, o spunem fără a exagera cu nimic, au venit la Obreja, au căutat tunelul și au umplut internetul cu fotografii și filmulețe.  

Fiindcă vestea că în România, în Caras Severin intre Obreja şi Glimboca exista un loc aşa frumos, a ajuns până la Bruxelles devenind recomandare turistică. Parlamentul European a publicat pe o nouă listă Foursquare, care cuprinde 28 de „comori ascunse” ale Uniunii Europene (UE) care trebuie vizitate. Publicații din toată lumea, precum Atlas Obscura sau Livin4Wheel, au scris articole întregi despre frumusețea locului. Acum însă, obiectivul este distrus de bălării.

Mai multe ONG-uri și intreprinzători private au depus mai multe cereri pentru promovarea locului, către autorităţile locale din Glimboca, către responsabilii de la Consiliul Judeţean deoarece tunelul nu este tocmai uşor de reperat de-a lungul căii ferate ce aparţine CFR-ului. Timpul a trecut, pisica responsabilității a fost aruncată de la o instituție la alta și nici o autoritate nu a mişcat un deget. An de an, vegetaţia a crescut și a pus stăpânire pe toată linia ferată. Practic, acum, vorbim acolo de o pădure. Totul a fost distrus.

Vegetaţia crescută peste tunel şi între traverse, a acoperit în totalitatea tunelul. Unde mai pui că linia aparţine CFR-ului şi dacă vreo un ONG sau voluntar intervine să facă ceva acolo, poate fi acuzat de ,,intervenţie neautorizată,, la linia ferată, lucru care este de natura penală. Ba s-a mers până acolo încât s-a turnat piatră peste calea ferată în anumite locuri.

In acest video, la început, am folosit imagini din materialele realizate începând cu anul 2015. Anul trecut, am mai tras un semnal de alarmă, dar nimeni nu a mişcat nimic. Iar acum avem imagini realizate în vara lui 2019 la Obreja. Noroc că am prins acolo ciobanul satului. Era singurul turist din acel an. Toate filmările, din toți anii, sunt făcute fix în același loc – intrarea în tunel.

Comentarii

comentarii