VIDEO Cum arata strazile din Resita? ,,Santierul” in vizorul administratiei locale

Problema străzilor sparte a fost adusă din nou în discuție într-o conferință de presă susținută de fostul viceprimar Paul Vasile, în sarcina căruia se află și în prezent gestionarea acestei situații. Pe străzile din Reșița au început în urmă cu 2 ani lucrările de refacerea și racordare la rețeaua de apă canal a locuitorilor, un proiect a cărui beneficiar este Aquacaraș, iar constructorul este Hidroconstrucția SA – constructor care a creat în toată această perioadă un adevărat haos pe străzile oraşului. Odată cu alegerea noii administrații locale, sub coordonarea lui Paul Vasile, au început controalele și verificările privind modul în care s-au refăcut lucrările pe străzile sparte, atât de către Hidroconstrucția în asociere cu Electrosistem, cât și de către subcontractanții celor de la E.ON, ENEL și RDS, care au executat și ei lucrări la rețelele lor, înmulțind numărul şantierelor pe străzile din oraș. Paul Vasile a făcut în aceste zile un bilanț al situației din prezent, bilanț venit în urma nenumăratelor somații și insistențe din partea Primăriei de a se finaliza lucrările la străzile sparte, sau reface cele care au fost acoperite doar de formă, fără a se aduce la aspectul lor inițial. După un an de tergiversări au început să apară și primele rezultate favorabile.

”În sfârșit am reușit să recepționăm câteva lucrări pe câteva străzi, unde au fost lucrări la rețele de apă și canalizare, și vorbesc despre strada Mărului, Victoriei, Alunului și Turturelelor. Am considerat că sunt refăcute într-un stadiu rezonabil și le-am acceptat la recepție. Am avut solicitări să facem recepție și pe strada Rândul 4, dar am refuzat-o”, a spus Paul Vasile.

Primăria a cerut firmei Hidrocontrucția ca în termen cât mai scurt să se ocupe și de Aleea Buziaș, o zonă distrusă, și chiar să grăbească lucrările.

”Am avut și surpriza în care Hidroconstrucția ne-a cerut să refacă în întregime niște străzi, respectiv strada Câlnicelului. Au început refacerile și sunt aprope bune, aproape la nivelul la care s-ar putea reface, pe strada Bistra”, a mai spus Paul Vasile.
Există însă și lucrări care nu pot fi recepționate, chiar dacă sunt gata, cum este stradă care face legătura dintre zona Câlnic – Aleea Gugu, unde o porțiune mare din stradă este avariată.

Firma aflată în asociere la ”dezastre” cu Hidroconstrucția, Electrosistem, ar fi promis că va relua lucrările pe care le-a abandonat acum doi ani pe străzile Țerovei, Aurel Vlaicu, Bârzavei, Traian Doda, Soarelui și Toplița. Primăria speră că se vor ține de cuvânt de data această și măcar acum vor începe refacerea străzilor sparte.
Lucrări pe care administrația locale le are în vizor și care trenează de ceva vreme sunt și cele de alimentare cu apă și canalizare din cartierul Doman, deși zilele acestea sau purtat discuții cu constructorul și sunt promise refaceri, Primăria recurgând și la metode de constrângere, se așteaptă și aici materializarea promisiunilor.
”Suntem zi de zi cu ochii asupra lor. Le-am refuzat niște lucrări. Le vom accepta în momentul în care vin inclusiv cu refacerile. Poate dintre toate cartierele, cartierul Doman este cel mai puternic afectat”, a mai adăugat Paul Vasile.

Durerea cea mai mare pe care o are administrația locală în momentul de față este legată de lipsa de comunicare cu cei implicați în proiectele pe fonduri europene la rețelele de apă- canal. Dacă în cazul lucrărilor făcute de cei de la gaz, curent și cablu, povestea e una pozitivă, existând comunicare chiar și cu proiectantul, în cea care implică rețele de apă și canal nu este deloc roz situația. Chiar și proiectul este considerat de reprezentanții primăriei de o calitate îndoielnică (lipsă de execuție, proiect incomplet, nu s-a ținut cont de separarea canalizării menajere de canalizarea pluvială, la toate acestea adăugându-se și o lipsă de colaborare între beneficiarul lucrării (Aquacaraș), consultantul (firma Hill), și constructorul (Hidroconstrucția). Dacă de mai bine de o lună, relația administrației cu Hidroconstrucția începe să fie mai bună, în schimb relațiile cu beneficiarul și consultantul devin din ce în ce mai proaste, după cum a subliniat Paul Vasile în conferința de presă, care nici nu vin la întâlnirile operative ce au loc săptămânal la sediul primăriei. Primăria încearcă în prezent, din răsputeri, să suplinească ceea ce ar trebui să facă consultantul și beneficiarul, fiind deseori depășită de situație.

Comentarii

comentarii