Cum iti dai seama ca o raceala e mai grava decat pare

De cele mai multe ori, raceala trece dupa cateva zile de disconfort, dar infectiile respiratorii pot provoca si unele complicatii grave sau pot fi semne asociate unei probleme de imunitate. Tinand cont de simptomele suferite, iata cum iti dai seama ca o raceala e mai grava decat pare.

Boala provocata de infectia cu un virus ce ataca sistemul respirator, raceala ii afecteaza mai des pe copii decat pe adulti.

Racelile frecventa la adulti pot fi motive de ingrijorare, mai ales atunci cand semnifica probleme ale sistemului imunitar.

Simptome ingrijoratoare pentru raceala

Febra este cel mai important simptom al infectiei, dar nu este singurul indicator care poate releva o problema mai grava decat o simpla raceala. Cand febra tine mai multe zile sau temperatura corpului atinge valoarea de 39 C, raceala poate crea complicatii mari si a depasit stadiul de simpla infectie cu care corpul poate lupta in mod natural.

In cele mai multe cazuri, raceala tine mai putin de o saptamana. Cand simptomele sunt prezente pentru mai mult de 10 zile, sau se agraveaza dupa o saptamana, infectia devine periculoasa.

Alte simptome asociate unei raceli cu complicatii includ starea de lesin, probleme respiratorii ce depasesc nasul infundat si varsaturi ce se repeta. Cand suferi de dureri puternice in zona capului, iar raguseala si tusea se reduc dupa 10 zile, raceala include o infectie mai grava decat crezi sau alte probleme de sanatate.

Complicatii asociate racelii

Atunci cand mucozitatile sunt produse in cantitate mare si nu sunt eliminate din organism la timp, raceala se poate complica cu o sinuzita. Migrenele si durerile de dinti, alaturi de scurgerile nazale de culoare galbuie sau verzuie indica o sinuzita acuta.

Cand raceala persista, o alta complicatie este bronsita, inflamarea cailor aeriene catre plamani. Tusea ce persista mai mult de o saptamana, insosita de mucozitati foarte vascoase, este un simptom primar al bronsitei.

O alta complicatie a racelii pot fi infectiile urechilor. Deoarece acestea sunt provocate de virusi, tratamentul cu antibiotice este inutil in tratarea lor. Durerile la nivelul urechilor sau problemele auditive si dificultatile de a dormi sunt asociate cu aceste infectii ce pot incepe simultan cu raceala.

Persoanele ce sufera de astm sau de boli cronice ca diabet, boli cardiace, emfizem pulmonar sau HIV/SIDA au nevoie de ingrijire rapida atunci cand simptomele racelii depasesc limitele normale. Chiar si la persoanele sanatoase, o raceala lunga cu simptome tot mai grave afecteaza sistemul imunitar si poate chiar duce la aparitia pneumoniei.

Cand apelezi la medic

O raceala ale carei simptome nu dispar in maxim 10 zile sau care este insotita de o febra de aproape sau de peste 39 C necesita un consult medical de specialitate. Cand este prezenta pentru mai mult de o saptamana, si tusea productiva este un semnal de alarma cu privire la sanatate.

Daca simptomele se amelioreaza dupa 10 zile fara un tratament puternic, poti astepta si 14 zile inainte de a merge la medic. In situatiile in care te simti tot mai rau dupa o saptamana de raceala, consultul medical poate detecta alte complicatii si poate oferi la timp tratamentul necesar.

Comentarii

comentarii