Cum iti influenteaza starea vremii sanatatea

meteosensibilitateTe simti trist cand ploua si esti binedispus in zilele insorite sau te dor oasele cand este innorat. In credinta populara, starea sanatatii este puternic influentata de vreme. Bioclimatologia sau biometeorologia iti explica de ce intervin schimbari in organismul tau in functie de timpul probabil. Cum iti influenteaza starea vremii sanatatea.

Nu s-a dovedit stiintific ca soarele sau vremea frumoasa te face sa te simti mai bine. Dar, de indata ce vremea e frumoasa, iesi mai mult afara sau te intalnesti cu prieteniii, lucru care iti ridica moralul. Din contra, s-a demonstrat ca absenta luminii antreneaza tulburari depresive, oboseala, izolare sociala.

Daca stai mult in casa din cauza vremii urate (vant, ploaie, furtuni) poti deveni iritat, depresiv, anxios. Nu s-a demonstrat nicio legatura nici intre afectiunile asa-zis meteosensibile, cum ar migrena, infarctul, nasterile premature.

Caldura este benefica sanatatii, mai putin in caz de canicula

Vara contribuie la starea de bine, cu conditia ca temepraturile sa fie rezonabile. Definitia caniculei este legata de clima unei regiuni si de durata fenomenului. De exmplu, poti vorbi despre canicula intr-un anumit oras incepand de la 33 de grade ziua si 18 grade noaptea, iar in altul incepand de la 36 de grade ziua si 21 de grade noaptea.

Soarele contribuie la producerea de endorfine, care actioneaza asupra neuronilor senzoriali si creeaza un sentiment de euforie si de buna dispozitie. El permite sintetizarea, la nivelul pielii, de vitamina D, care favorizeaza mineralizarea oaselor. De asemenea, este bine cunoscut, caldura blanda antreneaza o stare generala de bine.

Pericolele sunt in principal cauzate de excesul de caldura si de canicula. Corpul lupta pentru a mentine o temperatuta centrala stabila, in ciuda variatiilor de temperatura exterioara. El mentine aceasta stabilitate gratie unui echilibru intre termogeneza (producerea de caldura) si termoliza. Acest fenomen este numit homeotermie. El antreneaza oboseala, asemanatoare celei resimtite dupa efortul fizic.

In plus, mecanismele sudatiei (marirea fluxului sanguin inspre piele), cer o marire a activitatii inimii.

Creste riscul de crize pentru persoanele ce sufera de patologii psihice (schizofrenie, depresie), caci in aceste afectiuni intervin aceiasi neurotransmitatori care participa si la reglarea termica a organismului. In plus, anumite medicamente (neuroleptice, anticolinergice) afecteaza temperatura corporala. De aceea in timpul toamnei poate aparea o oboseala anormala.

Umezeste fata si bratele cu un spray si expune-te aerului unui ventilator. Pune un cearsaf umezit la fereastra, care va racori aerul din intereior. Fa dusuri caldute si bea sucuri cu lamaie. In timpul dupa-amiezii, fa o mica siesta, dar nu sta toata ziua in pat.

In ceea ce priveste caldura, trebuie acordata o atentie importanta deshidratarii copiilor. Primul semn al deshidratarii este scutecul uscat atunci cand copilul se trezeste.

Furtuna duce la migrena si reumatism

Furtunile se caracterizeaza prin schimbari bruste de temperatura sau de presiune atmosferica si variatii de temperatura. Dupa furtuna, atmosfera este curatata de praf si de polen. Explozia picaturilor de apa provoaca ioni negativi, care maresc capacitatea respiratorie. Pericolele furtunii sunt provocate de caderea presiunii atmosferice sau de marirea umiditatii, care favorizeaza crizele de inima, ulcerul hemoragic si migrena.

Durerile reumatismale pot fi cauzate de modificarea presiunii lichidelor articulare, care duc la inflamatii si dureri. De asemenea, pot fi reactivate si durerile cauzate de pierderea unei maini sau a unui picior, asa-numitul membru fantoma. Acestea pot fi cauzate de o dilatare sau de o contractare a tesuturilor cicatriciale.

Este bine sa te feresti de furtuni. Orice persoana fulgerata trebuie dusa de urgenta la spital. In cazul pierderii cunostintei, trebuie facut masaj cardiac inainte de sosirea ambulantei.

Ploaia transporta bacterii si virusi

Cand ploua, in general cade apa poluata. Avanatajul este ca atmosfera este spalata, sunt mai putini alergeni si mai putine alergii respiatorii.

Substantele poluante (vapori de benzina, combustibili bogati in dioxid de sulf, pesticide) sunt transportate uneori pe distante lungi de vant si cad pe pamant sub forma de ploaie, zapada, ceata. Acestea irita plamanii si reduc rezistenta la infectiile respiratorii. Apa de ploaie care se scurge de pe acoperis prin burlane este si mai incarcata cu bacterii.

Nu folosi sub nicio forma apa de ploaie in scopruri domestice (pentru gatit, spalat). Si oricat de romantic ar fi, nu sta in ploaie.

Vantul te face nervos si duce la insomnie

In medicina chineza se spune ca vantul bulverseaza echilibrul energetic. Partea buna este ca vantul cu o viteza mai mare de 10 km/h indeparteaza particulele de poluare.

Partea rea a zilelor cu vant puternic este ca atunci survin mai des durerile de cap, iritabilitatea, insomia, dezechilibrele psihice. Foehn-ul, un vant cald si uscat era in trecut considerat in trecut o circumstanta atenuanta pentru actele de violenta.

Nu toate persoanele sunt influentate negativ de vant. Daca esti nervos in zilele cu vant puternic sau te doare capul, incearca sa faci exercitii de meditatie.

Frigul antreneaza maladiile respiratorii si cardiovasculare

Se spune ca frigul distruge microbii, deci aerul este mai sanatos. Din pacate, frigul reduce rezistenta la infectii, favorizeaza bolile respiatorii (raceala, gripa), cardiovasculare (mareste vascozitatea sangelui si favorizeaza formarea de cheaguri), contractand vasele. Firgul usuca pielea si poate duce la degeraturi. Motalitatea legata de frig este de opt ori mai mare decat cea leagata de caldura.

Pentru a preveni efectele daunatoare ale frigului, protejeaza nasul si gatul cu un fular si poarta caciula. Organismul face un efort suplimentar pentru atrnsporta sangele in extremitatile corpului, deci nu uita de manusi. Si nu uita sa hidratezi puternic partile corpului expuse la soare.

Cel mai bine este porti mai multe randuri de haine subtiri. Aerul dintre straturile de haine este unul dintre cele mai bune izolatoare termice.

Particulele fine de poluare sunt influentate de starea vremii

Particulele fine sunt emise de sobe, de centralele termice sau de masini. Cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri, particulele fine patrund in profunzime in organism, in special in plamani. Starea vremii joaca un rol determinant. Nivelul de substante poluante in aerul respirant este adesea mai influentat de vant, de dispersia atmosferica sau de soare, ca si de nivelul de emisie al uzinelor sau de circulatia automobilelor.

Zilele fara vant sau cu vant slab, nori inchisi la culoare la joasa inaltime care se intind pe tot cerul in loc sa urce, sunt un semn al proastei evacuari sau a unei inversari a temperaturii in straturile joase ale atmosferei.

Frunzele de tutun sunt un exclent bioindicator al calitatii aerului. Foarte sensibile, acestea sunt rapid afectate de particulele fine de poluare.

Comentarii

comentarii