Cum să alegi încălțăminte copii potrivită pentru activități în aer liber

Încălțămintea are în primul rând rolul de a proteja piciorul de frig, umiditate sau murdărie și apoi de a face mai confortabilă activitatea de mișcare. Pe lângă acestea omenirea s-a preocupat și de aspectul estetic, moda având din ce în ce mai mult un cuvânt de spus, uneori în detrimentul confortului. Părinții sunt preocupați de alegerea celor mai potrivite modele de încălțăminte copii, deoarece știu că acestea pot influența modul în care se dezvoltă forma picioarelor și a mersului copilului. De aceea este util să te informezi înainte de a cumpăra încălțăminte pentru copilul tău.

Caracteristici în funcție de vârsta copilului

Incaltaminte copii pentru primii pași. Orice copil are beneficii dacă petrece timp în aer liber, mai ales dacă este un mediu ambient curat. Încă de la primii pași, ca părinte e bine să încurajezi mersul copilului și, pentru ca acesta să se desfășoare în bune condiții, încălțămintea trebuie să fie de calitate. Criteriile pe care să le ai în vedere la achiziționarea încălțămintei sunt:

  • Materialele din care este confecționată oricare model de încălțăminte copii trebuie să fie de cea mai bună calitate. Pielea naturală este cea care întrunește toate cerințele pentru sănătatea picioarelor, adică are flexibilitate, permite mișcarea naturală a articulațiilor, nu provoacă alergii, asigură aerisirea piciorului, nu favorizeză transpirația piciorului.
  • Mărimea potrivită se află punând copilul în picioare pe o foaie de hârtie pe care desenați forma tălpii. Decupați forma și o folosiți la cumpărături sau măsurați în centimetri și consultați tabelul de mărimi.
  •  Talpa este important să fie antiderapantă, de minimum 1 cm grosime și să fie flexibilă, pentru a asigura rularea corectă a piciorului pe sol.
  • Vărfurile trebuie să fie rotunjite și ușor ridicate, pentru a preveni împiedicarea.
  • Călcâiul are nevoie de susținere în așa fel încât călcătura să fie stabilă.
  • Încălțămintea necesită un mod larg de deschidere, pentru a fi ușor de pus pe piciorul unui copil ce nu știe la îînceput să colaboreze în momentul încălțării.
  • Fixarea trebuie să fie fermă, dar să nu strângă piciorul (afectând circulația sângelui), pentru primii pași fiind mai potrivite modelele pe gleznă, de tip ghetuță.

Adidasi fete Emag vezi toate ofertele pe site

Încălțăminte copii între unu și trei ani. În primii trei ani de viață copilul se dezvoltă într-un ritm alert și acest aspect este valabil și pentru piciorușele lui, care vor trece, între 1 și 3 ani, de la mărimea 12 la mărimea 24. De aceea este important să verificați permanent modul în care piciorul copilului se așează în încălțăminte, dacă degetele ating vârful pantofului sau ghetuței, dacă după mers are zone roșii sau cu urme de presiune. Când copilul începe să participe la acțiunea de încălțare-descălțare, undeva după vârsta de doi ani, e ușor să îi satisfaci nevoia de autonomie cumpărându-i teniși mai jos de gleznă, care se închid cu arici. O plimbare în parc este un moment de bucurie pentru copil și este benefic să se joace cu mingea, să meargă cu trotineta sau bicicleta, să se dea în leagăne sau să alerge împreună cu alți prichindei, pentru asta trebuie să aibă pe timpul verii încălțăminte copii din material textil, cu talpă flexibilă, și pentru iarnă un model din piele, cu talpă mai grosuță.

Încălțăminte copii școlari. Activitățile petrecute în aer liber de către școlari sunt mult mai diverse și, pe parcurs ce se măresc, copiii doresc să se bucure din ce în ce mai mult de independență și să desfășoare activități cu prietenii. Pentru orele de educație fizică, pe care le fac în sală sau afară pe terenul de sport, școlarii au nevoie de încălțăminte adecvată. Ca părinte este important să fii atent la alegerea mărimii și a modelului potrivit formei piciorului, deoarece copilul poate să fie încântat de aspect și să nu bage de seamă că nu i se potrivește perfect. Ajută-l să aleagă o încălțăminte cu un calapod de calitate, care să fie confortabilă, lejeră, dar să stea fixă pe picior. Nu opta pentru talpa plată, deoarece nu este o alternativă bună pentru o coloană vertebrală sănătoasă, mai ales dacă cel mic preferă să folosească aceeași încălțăminte zilnic. Cumpără copilului încălțăminte specială pentru anotimpul rece, impermeabilă și mai înaltă și pentru sezonul cald modele decupate sau cu găuri de aerisire.

Încălțăminte adolescenți. La această vârstă se poate spune că un părinte contribuie doar financiar la achiziționarea încălțămintei. Totuși este important să îndrumi adolescentul să fie atent nu numai la aspect și brand, ci să țină cont și de calitățile produsului, materialele din care este făcut și alte caracteristici ce le îmbunătățesc performanțele. Pe piață există adidași fete sau băieți, în culori sau modele specifice, care sunt preferați de adolescenți nu numai pentru sport, dar și pentru utilizarea de zi cu zi. Totuși, dacă ai un tânăr care face un anumit sport, este indicat să îi cumperi încălțăminte specifică, deoarece acestea contribuie la menținerea sănătății.

Comentarii

comentarii