Cum să cureți un aragaz de la A la Z

Oferind o curățare bună aragazului tău îl poți ajuta să arate ca nou și să funcționeze mult mai eficient. Dacă ești în proces de a-ți vinde casa sau dorești să oferi bucătăriei tale o curățare temeinică, acesta este ghidul pentru tine.

Ai observat vreo piesă defectă la mașina ta de gătit? Atunci aruncă o privire peste piese de schimb și consumabile de curățare pentru a profita la maximum de aparatul tău.

Siguranța în primul rând! Deconectează mașina de la sursa de alimentare și asigură-te că este rece înainte de a începe.

Cum să cureți plita aragazului

Curăță imediat scurgerile de plită pentru a minimiza deteriorarea suprafeței mașinii de gătit. Pentru a o întreține, urmează acești pași cel puțin o dată pe lună:

 1. Ridică suporturile pentru tigăi și spală-le în apă caldă cu săpun. Folosește o cârpă înmuiată în apă caldă cu puțină cremă de curățat pentru a îndepărta alimentele lipite și spală suprafața având grijă să nu pătrundă apă în arzătoare.
 2. Dacă plita ta are o suprafață din oțel inoxidabil, utilizează un produs de curățare pentru oțel inoxidabil pentru a promova strălucirea fără zgârieturi sau deteriorare.
 3. La fel, dacă ai o plită ceramică, e recomandat să încerci un detergent dedicat plitelor ceramice.
 4. Șterge capacele arzătorului și pune la loc și suporturile pentru tigaie. Pornește arzătoarele pentru o perioadă scurtă de timp pentru a evapora orice exces de apă.

Cum să cureți geamul ușii cuptorului

Ușa cuptorului tău este alcătuită din mai multe foi de sticlă, iar grăsimea de la gătit poate rămâne prinsă între aceste foi. Iată ce trebuie să faci pentru a curăța temeinic ușa aragazului!

 1. Scoate ușa din corpul cuptorului și demonteaz-o, urmând instrucțiunile producătorului.
 2. Utilizează apă caldă cu puțin detergent pentru a curăța fiecare strat de sticlă.
 3. Reziduurile arse pot fi îndepărtate cu un agent de curățare abraziv ușor.
 4. Alternativ, amestecă o soluție de apă și bicarbonat de sodiu pentru a scăpa de mizeria lăsată de grăsimea arsă.

Cum să cureți pereții cuptorului

Cuptoarele sunt dintre acele aparate de bucătărie care au capacitatea distinctă de a se transforma într-o scenă a crimei culinare foarte rapid. Pe de o parte, sunt picăturile de grăsime de la friptură care s-au acumulat în partea de jos, stropii de la prăjeală care au alunecat prin grilaj și pelicula lipicioasă de grăsime de pe sticlă care te-a împiedicat să poți priviți în cuptor luni de zile.

Nu ești sigur cum să cureți un cuptor sau de unde să începi? Poate părea copleșitor, dar recompensa unui cuptor curat, strălucitor – și promisiunea unei mâncăruri cu un gust mai bun – merită efortul. Din fericire, curățarea profundă a cuptorului nu este atât de înfricoșătoare pe cât ai putea crede. De la simpla apăsare a unui buton până la soluții care topesc grăsimea, iată tot ce trebuie să știi despre cum să cureți un cuptor.

Pentru cuptoarele cu opțiunea de curățare automată, pornește cuptorul la o temperatură ridicată sau setează-l în modul „auto-curățare”, conform instrucțiunilor producătorului. Dacă nu deții un cuptor cu autocurățare, urmează acești pași:

 1. Poartă mănuși de cauciuc pentru a-ți proteja pielea și menține bucătăria bine ventilată pentru a dispersa vaporii.
 2. Pentru a începe, utilizează un amestec de bicarbonat de sodiu și apă aplicat cu un burete pentru a curăța interiorul cuptorului.
 3. Alternativ, pulverizează o soluție specială de curățare pentru cuptoare în interior și las-o să acționeze pentru timpul specificat în instrucțiunile producătorului.
 4. În cele din urmă, folosește un burete curat pentru a șterge reziduurile de spumă. Repetă dacă este necesar.

Cum să cureți panoul de control

 1. Utilizează agenți de curățare sau degresanți neabrazivi pentru a menține curate butoanele și panoul de control.
 2. Nu pulveriza niciodată produse de curățare direct pe panoul de control – aplică-le întotdeauna cu o cârpă.

Acum că știi cum, ai grijă de aragazul tău! Întotdeauna o casă curată îți va aduce satisfacție și îți va menține familia sănătoasă și fericită!

Comentarii

comentarii