Cum se face dreptatea în Stabor cu trei judecători, cei mai drepţi dintre ţigani VIDEO

Totul se petrece în zilele noastre. Nu vorbim de lucruri ce s-au petrecut cu zeci de ani în urmă, ci vorbim de anul 2019. De lună martie a acestui an și de un scandal într-o comunitate țigănească undeva în Oltenia. Trei dintre cei mai vestiţi judecători romi, au fost aleşi să judece neînţelegerile dintre romi şi să aducă pacea în comunităţile de ţigani. Sunt chemaţi să împartă dreptatea şi să aducă înţelegerea între romii din comunitate lor, dar de multe ori- şi din alte zone ale ţării.
Condiţia principală pentru ca judecata să se încheie în bune condiţii, este că părţile implicate în conflict să accepte hotărârea luată de judecători.

Cele mai multe cazuri la care sunt chemaţi romii judecători din Stabor, pornesc de la bani şi de la problemele ivite ca urmare a unor iubiri interzise. În tradiţia ţiganilor, fetele se logodesc de la vârste fragede. Nu este vorba de iubire, ci de un aranjament care se face între familia fetei şi cea a băiatului, care urmează să se căsătorească peste câţiva ani. Părinţii tinerei oferă o zestre, care constă de obicei în galbeni, familiei băiatului, care se va ocupa de organizarea nunţii. Cei doi stau despărţiţi, fiecare în familia lui, până când ajung la vârsta legală pentru a se căsători, însă în acest timp se mai întâmplă ca fata să se îndrăgostească de altcineva, iar familia tânărului nu acceptă această ruşine, iar înţelegerea pică.

Pedepsele stabilite de stabor sunt de ordin pecuniar. Jurisdicţia judecătorilor romi este limitată. Aceştia nu pot să judece cazuri de încălcări grave ale legii penale, iar, în cazul în care părţile nu se înţeleg nici după hotărârea luată de stabor pot să meargă în instanţa de judecată. Astfel, romii din Stabor sunt un fel de mediatori, această formă de judecată fiind mult mai avansată şi cu o tradiţie îndelungată în comunităţile de romi.

Procesul se desfăşoară în mod verbal şi nimic nu se scrie. Proba fără tăgadă este blestemul cu lumânare aprinsă și crucea în mână. Pentru o cât mai mare impresie, se apelează la o recuzită cât mai impresionantă și înfricoşătoare: lumânări, tămâie, funie de spânzurat, cruce, sicrie și chiar găini negre sau pământ de pe mormântul cine știe cui. Toate părţile implicate într-un conflict sunt audiate separat, după care, se poate trece la declarații publice în care părțile se ,,juruiesc” pe ce au mai scump – de obicei copiii, ochii şi sănătatea. Cutumele străvechi sunt valabile şi acum şi îşi dovedesc în continuare eficienţa. Judecătorii nu percep nicio taxă, acest lucru fiind interzis.

Imaginile de mai jos au fost filmate în această săptămână undeva în Oltenia şi au ajuns la noi graţie unui cititor fidel, Ovidiu – căruia îi mulţumim.

Comentarii

comentarii