Cum votăm duminică? Procedura de vot intr-o sectie de votare

Monitorul Oficial a tipărit pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 20,9 milioane buletine de vot, dintre care 800.000, au fost trimise la secţiile de votare din străinătate, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, RA Monitorul Oficial tipăreşte 20.945.068 buletine de vot, dintre care 800.000 vor fi trimise la secţiile de votare din străinătate. Conform cererii înaintate de MAE, vor fi confecţionate încă 400 ştampile cu menţiunea Votat, pentru secţiile de votare din străinătate”, se arată în comunicat.

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost majorat de Guvern cu 1,5 milioane lei, din Fondul de rezervă, pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în străinătate, urmând să fie asigurate mai multe ştampile şi cabine de vot, iar lista personalului să fie suplimentată, a anunţat ministrul de resort, Teodor Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a mai apreciat că, prin măsuri de fluidizare a procedurii de vot, va fi posibilă cel puţin o dublare a numărului persoanelor votante.

Cum decurge efectiv, procedura de vot intr-o sectie de votare:

Cetatenii care in ziua alegerilor se afla inlocalitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu, vor vota la sectia de votare la care sunt arondati potrivit domiciliului.

Au drept de vot la alegeri aproximativ 18.300.000 de cetateni romani, potrivit Agerpres. Drept de vot au cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv si care nu au drepturile electorale interzise. In cazul in care va fi organizat un al doilea tur de scrutin, cetatenii romani care implinesc varsta de 18 ani intre cele doua tururi, inclusiv in ziua alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot la cel de-al doilea tur de scrutin. Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta, care nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.

1. Prezinti actul de identitate unui membru al biroului electoral al sectiei de votare
2. Semnezi in lista electorala permanenta la pozitia destinata tie, dupa ce presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca esti inscris in copia de pe lista electorala permanenta
3. Primesti buletinul de vot si stampila cu mentiunea ‘VOTAT’, pe care o vei aplica pe buletinul de vot, de la presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta, in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in tabel
4. Inainte de a intra in cabina de vot, asigura-te ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. ATENTIE: Daca aceasta lipseste, votul tau va fi declarat nul.
5. Intri singur in cabina si aplici stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care vrei sa il votezi. ATENTIE: Daca stampila este in afara patrulaterului sau in mai multe patrulatere, votul este nul
6. Indoaie buletinul, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, introdu-l apoi in urna
7. Restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta stampila incredintata pentru votare. Vei primi inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ sau un timbru autocolant.

Cum procedezi daca in ziua votului nu figurezi in listele electorale permanente ale sectiei de votare la care esti arondat

In situatia in care nu figurezi in listele electorale permanente ale sectiei de votare la care esti arondat, atunci faci dovada cu actul de identitate ca locuiesti in raza teritoriala a sectiei de votare respective si vei fi inscris intr-un tabel cuprinzand numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate, informeaza autoritatile.

Dupa incheierea campaniei electorale se interzic: difuzarea de mesaje electorale, continuarea propagandei electorale, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sectiile de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat, potrivit Mediafax. Este interzisa de asemenea prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu continut electoral facute pe strada.

In ziua votului, inainte de incheierea votarii, este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne. Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii, persoanele acreditate si operatorii de sondaj nu au voie sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.

Cu ce act de identitate poti vota la alegerile prezidentiale 2014

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care vor vota duminica, 2 noiembrie 2014, la alegerile prezidentiale, la una dintre sectiile de votare organizate in tara, isi vor exprima optiunea in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

a) cartea de identitate;
sau
b) cartea electronica de identitate;
sau
c) cartea de identitate provizorie;
sau
d) buletinul de identitate;
sau
e) pasaportul diplomatic;
sau
f) pasaportul diplomatic electronic;
sau
g) pasaportul de serviciu;
sau
h) pasaportul de serviciu electronic;
sau
i) carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare)

Romanii cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in Strainatate in state care permit accesul pe teritoriul lor in baza cartii de identitate si a cartii electronice de identitate vor vota la sectiile organizate in acele state, in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

a) pasaportul diplomatic;
b) pasaportul diplomatic electronic;
c) pasaportul de serviciu;
d) pasaportul de serviciu electronic;
e) pasaportul simplu;
f) pasaportul simplu electronic;
g) pasaportul simplu temporar;
h) cartea de identitate;
i) cartea electronica de identitate;
j) titlul de calatorie.

Romanii cu domiciliul in Strainatate care vor vota in Strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

a) pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
b) pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
c) pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS).
d) titlul de calatorie.

Sursa: Autoritatea Electorala Permanenta si Biroul Electoral Central

Comentarii

comentarii