Dacă Statul Român nu va asigura accesul la vot al românilor din diáspora, se ia în calcul boicotarea alegerilor

Prezent la Universitatea de vară de la Izvorul Mureșului, Daniel Tecu reprezentant al Federației asociaiilor de români din Europa FADERE a cerut, încă o data reprezentanților autorităților din România:

– secții de vot în toate orașele din lume unde sunt comunități mari de români.

– Începerea, de urgență, de Ministerul Afacerilor Externe, a negocierilor cu administrațiile din țările unde sunt comunități mari de români și unde nu se pot instala secții de vot decât la misiunile consulare din cauza legislației lor. S-a constatat în decursul anilor că aceste țări sunt dispuse să facă excepții. De exemplu Canada, chiar dacă legislația lor nu permite instalarea de secții de vot în afară de secțiile consulare, au făcut excepție la alegerile de acum câțiva ani pentru Republica Moldova. Și Germania, care are o lege asemănătoare, a făcut excepții pentru Turcia ori de câte ori a fost nevoie.

– ca numărul parlamentărilor din diaspora să fie calculat după același algoritm ca cel din țara. Se sugerează Partidelor Politice să aibă candidați români care locuiesc în afara granițelor și care cunosc problematica românilor din aceste spații.

„Dacă Statul Român va manifestă aceeași nepăsare ca de obicei pentru românii din diaspora, și ei nu vor putea vota, luăm în calcul boicotarea alegerilor din 2016 „, a declarat Daniel Tecu președinte FADERE.

Presa FADERE
Federația asociațiilor de români din Europa

Comentarii

comentarii