De ce să plătească impozite ca toți sărăntocii? Ţiriac şi-a trecut averea într-o fundaţie din Panama

Mliardarul Ion Ţiriac şi-a pus toată averea într-o fundaţie privată din Panama în care este membru şi Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes. Avocatul lui Ţiriac spune că fundaţia este practic testamentul financiar al omului de afaceri, scrie RISE Project.

De ce să plătească impozite ca toți sărăntocii? Angajaţii casei de avocatură Mossack Fonseca au fost ocupaţi la sfârşitul lui 2009, când una dintre ultimele lor sarcini din an a presupus modificări-fulger în structura de proprietate a unei firme offshore din Insulele Virgine Britanice şi, respectiv, într-o fundaţie privată din Panama, potrivit sursei citate. Până atunci, compania Fieldhurst Limited din IVB îşi putea schimba, teoretic, proprietarii în orice moment, fiind înregistrată în 2003 cu acţiuni la purtător, numai că fraţii Ion şi Rodica Ţiriac erau încă din 2004 titularii conturilor deschise de offshore la banca elveţiană UBS, titrează Adevarul.

De altfel, sora fostului tenismen figurează în e-mailurile avocaţilor Mossack Fonseca ca persoană de contact pentru rezolvarea problemelor birocratice în relaţia cu băncile. Pe 29 decembrie 2009, cele 50.000 de acţiuni la purtător ale offshore-ului Fieldhurst sunt anulate, iar noul asociat unic în firmă devine o fundaţie privată din Panama. The Puma Foundation îşi schimbase statutul cu câteva zile mai înainte. Astfel, Ion Ţiriac figurează ca preşedinte, iar ca membru este trecut Klaus Mangold, fostul şef al concernului DaimlerCrysler, corporaţie cu care Ţiriac a colaborat încă din primii ani ai tranziţiei post-revoluţionare. Ceilalţi trei membri ai fundaţiei sunt: Rodica Ţiriac – sora afaceristului, fiul acestuia – Ion Alexandru Ţiriac şi Nicolai Mîndrilă – avocatul şi partenerul tradiţional al fostului tenismen. Mîndrilă a explicat că scopul pentru care a fost înfiinţată această entitate este de a aduna tot patrimoniul lui Ţiriac. “Puma Foundation este o fundaţie pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Ţiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacţie se închide, în final, în Puma Foundation”, a spus el. În prezent, Mangold este consul onorific al Germaniei în Federaţia Rusă şi călătoreşte frecvent la Moscova pentru a-şi coordona afacerile. Interesele tandemului Ţiriac-Mangold sunt vizibile şi în filialele Allianz din România. Offshore-ul Vesanio Trading Ltd. (Cipru) a rămas cu o participaţie importantă în grup după tranzacţia cu italienii.

În Allianz-Ţiriac Asigurări, offshore-ul cipriot reprezentat de Ţiriac-junior deţine aproape 45%, şi, mai departe, e implicat în fondul grupului de pensii private, mai scrie sursa citată.

http://www.napocanews.ro/

Comentarii

comentarii