De ce trebuie să ții cont când îți alegi scaunele pentru bucătărie

În multe locuințe din România, bucătăria nu este doar locul în care se gătește mâncarea, ci, de multe ori, și locul în care se ia masa. Iar de când cu pandemia de coronavirus și creșterea procentului de persoane care lucrează de acasă – telemuncă – bucătăria a devenit adesea și un loc în care se muncește. În aceste condiții, devine esențial un amănunt: confortul scaunelor de bucătărie.

Așadar, atunci când alegem scaune de bucătărie, primul lucru pe care trebuie să-l luăm în calcul este confortul oferit de acestea. În aceste scaune vom petrece mult timp, mai ales când facem reuniuni în bucătărie, la un pahar de vorbă și o țigară, sau când luăm masa, așa cum am spus. Altă chestiune demnă de luat în seamă este înălțimea scaunelor de bucătărie. Înălțimea acestora trebuie mereu să țină cont de înălțimea mesei din bucătărie. Dacă sunt prea joase, nu vei putea ajunge cu ușurință la masă, indiferent că activitatea este de a mânca sau de a tasta la laptop. Dacă scaunele de bucătărie sunt prea înalte, vom sta aplecați în față și cocoșați, ceea ce se va lăsa cu dureri lombare.

scaune bucătărie

În ceea ce privește tipul de scaune de bucătărie, acestea sunt de mai multe feluri: pliante, taburete, scaune cu spătar, scaune tip scoică etc. Acestea trebuie să se potrivească bucătăriei din mai multe aspecte: ca dimensiuni, ca înălțime, ca spațiu ocupat și așa mai departe.

De exemplu, dacă ai o bucătărie de mici dimensiuni, în care ai nevoie de spațiu atunci când nu stai la masă, scaunele pliante sunt soluția ideală. Sau taburetele, care pot fi băgate sub masă atunci când nu sunt folosite. Dacă avem o insulă în bucătărie sau o masă înaltă, tip bar, atunci paradigma se schimbă. La bar, avem nevoie de scaune înalte, la insulă, putem folosi scaune confortabile, de tip sufragerie…

Câteva exemple de scaune de bucătărie:

Taburete: sunt acele scaune fără spătar, de lemn sau prefabricate lemnoase, destul de solide și cu un aspect extrem de simplu. Au avantajul că pot fi împinse sub masă atunci când nu sunt folosite.

Scaune de bucătărie de tip rustic: sunt printre cele mai populare și pot fi de lemn sau de fibre naturale. Sunt foarte versatile și pot fi folosite chiar și pe terasă

Scaune de bucătărie stil industrial: sunt scaune cu structură metalică, care trebuie să țină cont și de design-ul restului mobilierului.

Scaune bucătărie – ofertă

Scaune de bucătărie de tip modern: sunt cele cu design-uri originale și ieșite din comun, care ies în evidență în orice decor.

După cum spuneam, dimensiunile și aspectul scaunelor de bucătărie trebuie să țină cont de înălțimea și aspectul mesei din bucătărie. Scaunele nu doar că trebuie să se potrivească estetic și cromatic cu masa, dar trebuie să îți ofere și ție și membrilor familiei tot confortul atunci când iei masa sau când faci orice altă activitate la masă.

În plus, trebuie să poată fi introduse suficient de ușor sub masă. Scaunele de bucătărie prea înalte pot să nu încapă deloc sub masă, iar cele prea joase pot să arate disproporționat din punct de vedere estetic, comparativ cu masa. Contează atât lungimea picioarelor, dimensiunea șezutului, cât și înălțimea spătarului (în cazul scaunelor cu spătar, evident).

Deși este o piesă de mobilier relativ simplă, alegerea unui scaun potrivit poate deveni destul de complexă. După analizarea dimensiunilor îți vei da seama și câte scaune vor încăpea la masa ta.

Nu ai vrea să cumperi 6 scaune și să îți dai seama că doar patru încap la masă. Va trebui să ai în vedere mai întâi lățimea șezutului, după care înălțimea spătarului și înălțimea de la sol.

Dacă alegi scaune cu tapițerie, ține cont că, dacă ai animale de casă – pisici sau câini – tapițeria acestora va avea de suferit în timp. Urmele de gheare și dinți se văd mult mai pregnant în tapițerie decât în lemn sau oțel.

Comentarii

comentarii