De la începutul lunii dolarul a câștigat 17,5 bani

Perioada analizată a fost una agitată pe piețele externe, dolarul continuându-și aprecierea față de euro, implicit creșterea cursului său față de leu.

Media dolarului american a urcat de la 4,0927, la jumătatea intervalului, la 4,1343 lei, la finalul lui, care reprezintă maximul ultimelor opt luni, când cotațiile din piață valutară au crescut de la 4,119 până la 4,15 lei.
Volatilitatea raportului euro/leu a fost una minimă, culoarul zilnic de tranzacționare nedepășind un ban, după calmarea îngrijorărilor legate de Legea conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni, care a provocat în urmă cu trei săptămâni revenirea euro la pragul de 4,5 lei.

Euro a început perioada la un maxim de de 4,5113, la jumătatea ei cursul coborând la 4,5007 lei. La finalul intervalului, tranzacțiile s-au realizat între 4,5020 și 4,5080 lei, media fiind stabilită la 4,5068 lei iar cotațiile de la închidere se situau la 4,5030 – 4,5060 lei.

În următoarele săptămâni evoluția perechii euro/leu va fi influențată în principal de factorii externi (apropiata majorare a dobânzii-cheie de către Rezerva Federală americană, Brexit-ul, situația precară a băncilor din eșalonul al doilea din Italia și Portugalia, criza prin care trece Deutsche Bank). La rândul lor, campania electorală și alegerile parlamentare din decembrie vor crea o stare de disconfort leului, care se va menține în culoarul 4,50 – 4,52 lei. Sunt posibile și pusee de depreciere mai mari, care să împingă media spre 4,55 lei.

Media monedei elvețiene, care s-a apreciat pe piețele internaționale de la 1,088 până la 1,081 franci/euro, a crescut de la 4,1416 la 4,1585 lei, mai sus cu peste opt bani față de începutul lunii.

Dolarul a crescut vineri, pe piețele internaționale, la 1,0859 dolari, cel mai ridicat nivel în raport cu euro atins din luna martie, pe fondul zvonurilor referitoare la faptul că politica Rezervei Federale va fi diferită de cea a băncilor centrale din zona euro sau Asia. Decizia Băncii Centrale din China de a reduce rata de referinţă zilnică, a provocat un salt al monedei americane la maximul ultimilor şase ani în raport cu yuan-ul. La finalul perioadei piețele americane s-au închis la 1,0882 dolari.

La aprecierea dolarului a contribuit si cresterea probabilitatii ca viitorul presedinte al SUA sa fie candidatul democrat, Hillary Clinton, ceea ce ar permite, in opinia analistilor, Fed sa continue politica sa de majorare a dobanzilor.

Pentru www.infocs.ro analistul economic Radu Georgescu. Analiza cuprinde perioada 17 – 21 octombrie.​

Comentarii

comentarii