De luni, resitenii isi pot plati taxele si impozitele

Primăria Municipiului Reșița aduce la cunoștința contribuabililor că începând cu data de 08.01.2018 se vor deschide casieriile Direcției Impozite și Taxe în vederea încasării impozitelor și taxelor datorate bugetului local.

Totodată, atât contribuabilii persoane fizice cât și persoane juridice care achită integral până la data de 31.03.2018 debitele aferente anului fiscal 2018, debite provenite din impozite pe clădiri, teren și mijloace de transport, beneficiază de o bonificație de 10% din debit în conformitate cu prevederile Hotărârii de Consiliu Local nr. 331 din data de 20.12.2017, privind stabilirea impozitelor și taxelor pe anul 2018.

Menționăm faptul că la nivelul Direcției Impozite și Taxe sunt disponibile următoarele mijloace de plată a impozitelor și taxelor locale:

  • – Plata în numerar la ghișeele serviciului;
  • – Plata cu cardul bancar la ghișeele serviciului, fiind acceptate atât cardurile de debit cât și de credit;
  • – Plata prin mandat poștal;
  • – Plata prin virament bancar cu ordin de plată;
  • Plata online prin intermediul cardului bancar. Acest tip de plată se poate face prin intermediul platformei GHIȘEUL.RO. Pentru efectuarea acestui tip de plată se accesează de către contribuabil platforma susmenționată, unde i se generează un user name și o parolă pe care ulterior contribuabilul poate să o personalizeze. Astfel, plata se poate face din orice loc prin simpla acccesare a acestei platforme, unde va putea vizualiza oricând impozitele și taxele pe care le are de plată și va putea alege ce plată face și suma pe care o plătește.

 

 

Programul casieriilor Direcției Impozite și Taxe este următorul:

  1. Corpul II (Piața 1 Decembrie 1918, nr. 9)

Luni 08.00-16.00

Marți 08.00-16.00

Miercuri 08.00-18.00

Joi 08.00-16.00

Vineri 08.00-13.30

 

  1. Corpul IV (B-dul Republicii, nr. 18)

Luni 08.00-16.00

Marți 08.00-16.00

Miercuri 08.00-16.00

Joi 08.00-18.00

Vineri 08.00-13.30

Taxele şi impozitele practicate de Consiliul Local Reşiţa vor rămâne şi în 2018, în cea mai mare parte, aceleaşi cu cele din anul care se încheie, excepţie făcând impozitul de clădirile abandonate şi cel pe terenul nelucrat.

Veniturile municipalităţii au scăzut mult prin bugetul legiferat de Guvernul Tudose. Taxele, în primul rând, de la 16 la 10% afectează în mod negativ bugetul municipiului Reşiţa, fapt pentru care va încerca să compenseze aceste lipsuri, dar nu tăind din investiţii, ci din costuri, după cum a precizat Ioan Popa. ”Taxele, în principiu, rămân aceleaşi ca cele de anul trecut. Nu sunt schimbări semnificative în niciun domeniu, doar că am crescut rata de impozitare la clădirile care sunt abandonate, vechi, neîngrijite. În urma demersurilor făcute de comisia formată din lucrători de la Urbanism, de la Poliţia locală, de la Patrimoniu, au fost identificate, până la această dată, 30 de clădiri. Acţiunea de identificare va continua şi în perioada următoare. A fost o nemulţumire manifestată de unul dintre reprezentanţii Asociaţiilor de revoluţionari, legată de scutirile de impozit, în care avem un litigiu. Dacă instanţa le dă câştig de cauză, noi ne conformăm, dar legislaţia spune clar: consiliile locale pot să decidă acordarea de scutiri şi nu există o obligaţie. Şi eu am fost, la Revoluţia din 1989, purtător de armă, am stat şi am apărat obiective din centru civic şi nu am cerut nicio diplomă şi, cu atât mai mult, alte beneficii”, a declarat primarul municipiului, Ioan Popa.

În ceea ce priveşte impozitele, consilierii locali au decis ca pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul să se majoreze cu 100%, începând cu al treilea an, şi cu 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan.De asemenea, consilierii locali au aprobat ca şi pentru anul viitor, plata cu anticipaţie a impozitelor pe clădiri, teren ori mijloace de transport datorate pe întregul an de către persoane fizice sau juridice, se acordă o bonificaţie de zece la sută.

Comentarii

comentarii