Defrișări ILEGALE în 5 județe din țară, cu ajutorul ROMSILVA!

Corpul de control al guvernului a descoperit, în doar 5 judeţe, prejudicii de milioane de lei şi defrişări ilegale la scară mare făcute chiar cu ajutorul angajaţilor Romsilva. În urma controlului, Corpul de control al Guvernului a sesizat DNA pentru peste 50 de posibile fapte penale.

Defrişari ilegale cu ajutorul Romsilva, descoperite de Corpul de Control. Guvernul a sesizat DNA
“Corpul de control al primului-ministru a efectuat acţiuni de verificare la direcţiile silvice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entităţi, precum şi la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acestea, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament. În urma verificărulor efectuate au rezultat indicii privind săvârşirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală”, se arată în sesizarea transmisă de Guvern către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Controlul a vizat perioada 16 martie 2009 – 31 decembrie 2012 şi arată, printre altele, că membrii Consiliului de Administraţie al Romsilva au adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltată anual din fondul forestier naţional, regulament care stabilea că documentaţia de preselceţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare. În acest fel, la licitaţie au putut participa firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi.

În raport se arată că în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud au fost admise la licitaţii firme cu documente incomplete, sau fără garanţie de contractare în judeţele Suceava şi Mehedinţi sau fără atestat de exploatare în judeţele Mehedinţi şi Bistriţa.

La licitaţie au fost admise şi firme cu datorii bugetare ori faţă de Romsilva.

Despre defrişarile ilegale a vorbit şi preşedintele Klaus Iohannis după protestele care au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe din ţară.

“Cred că protestul împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”, a scris preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj postat pe Facebook.

Comentarii

comentarii