VIDEO Desi dealurile Carasului gem de livezi, nimeni nu vrea bani pentru ele

Agenția Județeană pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș-Severin îi îndeamnă pe proprietarii de livezi să depună cereri pentru obținerea de fonduri europene prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Deocamdată nu există solicitări în acest domeniu, deși se pot primi sume uriașe. Peste un milion de euro!

Pentru submăsura 4.1.a, care finanțează sectorul exploatațiilor pomicole, din 2015 până în prezent niciun fermier nu a depus cerere. Asta în condițiile în care județul nostru este cunoscut pentru livezile întinse cu meri, peri și pruni, care, odinioară, purtau fală cărășenilor în țară și chiar peste hotare.

SCOPUL investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole. Un fermier poate obține, în funcție de dimensiunea livezii, între 100 de mii și un milion de euro de la Uniunea Europeană.

În Caraș-Severin, cele mai multe livezi sunt în zonele Domașnea, Teregova, Cornereva, Brebu și Constantin Daicoviciu. În acest moment, peste 60 de milioane de euro sunt disponibili la nivel național pentru finanțarea exploatațiilor din sectorul pomicol.

Comentarii

comentarii