Destinatii ce au intrat in Cartea Recordurilor Guinness

In 2015 se marcheaza aniversarea de 60 de ani de Guinness World Records. Din 1955, au fost inregistrate cele mai uimitoare (uneori cele mai ciudate) recorduri stabilite de oameni si locuri din intreaga lume. De la cel mai vechi restaurant, ce dateaza din 1725, pana la cel mai inalt ascensor exterior din lume, iata cateva destinatii ce au intrat in Cartea Recordurilor Guinness. Recordurile sunt date de orase, tari si locuri deosebite din jurul lumii, fiecare ofera ceva unic, ce merita macar o vizita.
Cea mai mare statie de cale ferata din lume, dupa numarul de platforme

Gara Grand Central Terminal din New York a fost construita intre 1903 si 1913 si are un total de 44 de platforme. Conform Guinness World Records, in afara de cele 41 de linii dispuse in partea de sus si 26 in cea de jos, exista si o platforma secreta, nefolosita, care se afla sub Waldorf Astoria.

Cea mai ingusta strada din lume

Strada Sforii din Brasov este intr-adevar cea mai ingusta, insa doar din Europa de Est. Pentru intreaga lume, acest titlu ii apartine strazii Spreuerhofstrasse, localizata in Reutlingen, Germania. La cel mai ingust punct, are doar 0.30 metri latime.

Tara cu cea mai rapida conexiune la internet

Coreea de Sud detine recordul pentru cel mai rapid serviciu broadband de internet inca din 2011, media de output pentru download este de 33.5 Mbps, iar cea de upload de 17 Mbps. Comparativ, conform unui top realizat de Bloomberg in 2013, Romania a iesit pe locul 5 in lume si locul 2 in Europa la viteza internetului (cu 37.4 Mbps) fiind si atunci depasita de Coreea, Hong Kong si Japonia.

Localitatea cu cea mai scazuta temperatura din lume

In satul Oymyakon din Siberia, temperatura medie pe timp de iarna se mentine la -50 grade Celsius, dar au fost inregistrate valori record, de -71.2 de grade Celsius, in 1924 (cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata pentru orice locatie de pe glob). Localitatea este populata de 500 de oameni.

Cel mai vechi parc national inregistrat

Yellowstone National Park din America a fost primul din lume ce a obtinut titlul de parc national. Acesta a fost acordat de Ulysses S Grant in 1872 si in prezent continua sa gazduiasca adevarate monumente ale naturii.

Cel mai mare parc national din lume

Northeast National Park, localizat in Groenlanda, cuprinde 972 de km patrati.

Cel mai vechi magazin de dulciuri

Cel mai vechi magazin pentru cei ce iubesc dulciurile, Oldest Sweet Shop, se afla in Yorkshire, Anglia si a fost deschis in 1827. Mai exista si in prezent retete de bomboane traditionale, fantani de serbet si alte deserturi deosebite.

Cea mai mare statiune de schi acoperita

Cea mai mare statiune de schi acoperita din lume se afla in Mall of the Emirates din Dubai, unde pasionatii pot profita de zapada pe tot parcursul anului si de peste 300 de metri de piste, tobogane si tuburi pentru schi si sanius dar si o zona Freestyle pentru practicarea salturilor.

Cel mai inalt ascensor exterior din lume

Pentru cei fara frica de inaltime, se poate admira parcul national Zhangjiajie National Forest Park din China, din liftul Bailong, de la o inaltime de peste 300 de metri.

Cel mai vechi parc de distractii

Parcul de distractii Bakken, situat in Klampenborg, Danemarca a fost deschis in anul 1583 si continua sa functioneze si astazi. Sunt oferite peste 150 de atractii, inclusiv unul dintre cele mai vechi montagne russe din lemn, din 1932.

Cea mai mica tara din lume

Statul Vatican detine recordul pentru cea mai mica tara din lume, cu o suprafata de 0.44 km patrati.

Cel mai mare castel in pestera

Castelul Predjama, situat in apropiere de Postojna, Slovenia are intrarea spre un sistem de pesteri, pe o stanca de 120 de metri. Castelul a fost construit in secolul al 13-lea si este o atractie turistica foarte vizitata.

Cel mai activ vulcan din lume

Vulcanul Kilauea din Hawaii erupe regulat inca din 1983, fiind inregistrat in Cartea Recordurilor si devenind rapid o destinatie preferata de toti cei care ajung in insule.

Tara cu cel mai mare buget alocat pentru turism

China a obtinut recordul in 2012, cheltuind 102 miliarde de dolari pe turism, urmata fiind de Germania (83.8 miliarde) si SUA (83.5 miliarde).

Cel mai vechi restaurant din lume

Cel mai vechi local din lume – Restaurante Botín – situat in Madrid, Spania, inca pastreaza decorul interior original si cuptorul cu lemne din secolul 18. A fost deschis in 1725.

Orasul cu cele mai scumpe restaurante

Bazat pe un chestionar aplicat pe 10.000 de oameni care au luat masa in 45 de orase din lume, s-a ajuns la concluzia ca Londra este orasul cu cele mai scumpe restaurante. O cina cu trei feluri de mancare si un pahar de vin costa, in medie, 80 de dolari.

Cea mai adanca piscina din lume

Y-40 din Montegrotto Terme, Italia detine recordul pentru cea mai adanca piscina, are 40 de metri si contine apa termala. Pentru a ajunge la fund, este nevoie de echipament special de scuba diving.

Cel mai inalt hotel din lume

JW Marriott Marquis Hotel din Dubai a intrat in Cartea Recordurilor cu titlul pentru cel mai inalt hotel, are 355 de metri si doua turnuri care ajung la etajul 72. Exista un bar si o terasa la ultimul nivel, de unde se vede tot orasul.

Citeste si alte articole pe www.marcadelux.ro

Comentarii

comentarii