Dezastru ecologic pe Ostrov – Zeci de kg de pește mort pe mal

Fotografii incredibile trimise de cititorii noștrii din Coronini, dezvaluie dezastrul produs pe Ostrov, în zona Moldova Noua, in urma scăderii drastice a nivelului Dunarii. Apa s-a retras brusc, iar bălțile de pe insulă au secat. Peștii nu au mai avut nicio sansa. Primarul din Moldova Noua a convocat Comitetul Antiepizootic, pentru a stabili daca populatia din zonă este expusă riscului de imbolnavire.

Nivelul foarte scăzut al Dunării din ultima perioadă, a afectat drastic insula Ostrov, arie protejată, ce face parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Cele trei bălți de pe insulă au secat, iar viețuitoarele acvatice nu au avut nicio șansă. Localnicii vorbesc despre tone întregi de pește lăsat să putrezească. Dunărea a scăzut cel puțin doi metri în dreptul localităților Coronini și Moldova Nouă, iar locuitorii spun că nivelul apei nu a fost atât de scăzut de peste 10 ani.

Directorul Apelor Române, Ion Spânu, a afirmat că ,,nivelul foarte scăzut al Lacului de Acumulare de la Porțile de Fier, a generat secarea Dunării. ”În momentul în care se uzinează la Porțile de Fier 1, apa scade. În aceste zile s-a întrunit o comisie cu reprezentanți ai instituțiilor responsabile, care au evaluat situația”.

Potrivit directorului Apelor Române, singurii care au o explicație pentru scăderea drastică a apelor Dunării, sunt cei de la Hidroelectrica. Matei Lupu, primarul din Moldova Nouă, cel care a convocat comitetul local Antiepizootic, a afirmat că situația este sub control. În urma evaluărilor din teren, s-au găsit în jur de 150 de kilograme de pește mort pe insula Ostrov, ceea ce nu constitue, deocamdată, pericol pentru populație.

În continuare, autoritățile responsabile monitorizează zona de Clisură, pentru a se evita înrăutățirea situației. Accesul pe insula Ostrov a fost restricționat, prin înmulțirea controalelor polițiștilor de frontieră.

Comentarii

comentarii