Dezastru pentru români – BNR a limitat gradul de îndatorare

Regulamentul Băncii Naționale a României (BNR) nr. 6 din 31 octombrie 2018 a fost publicat în Monitorul Oficial 950, Partea I, din data de 9 noiembrie 2018, dată de la care a și intrat în vigoare, dar se va aplica de la 1 ianuarie 2019, tuturor băncilor și IFN-urilor, informează Mediafax.

Noul regulament al BNR modifică şi completează Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, după cum a decis instituția la data de 17 octombrie 2018.

Consiliul de Administrație al BNR a adoptat, in 17 octombrie, Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare, a informat, la acea dată Banca centrală.

Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor, respectiv 45%.

Doliu în familia lui Ștefan Hrușcă – Tatăl artistului A MURIT

Reprezentanții Băncii Centrale mai aratau că, în prezent, gradul de îndatorare la nivel individual, media pieţei, este de 45% pentru creditele de consum și de 47% pentru cel ipotecar. Acest nivel va fi de 40% în ambele cazuri, de la 1 ianuarie 2019, iar, pentru prima locuință, va fi de 45%.

Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN-urilor, iar măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia, conform BNR.

„Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019”, au subliniat, atunci, reprezentanții Băncii Centrale.

Noul regulament este valabil pentru creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. „Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e)”, au precizat reprezentanții BNR.

Reprezentanții Băncii Centrale susțin că au luat această decizie din următoarele două motive: simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare; protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă.

„Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant”, adaugă reprezentanții BNR.

Mai exact, reprezentanții Băncii Centrale afirmă că oricine dorește un credit își poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci și IFN. Astfel, la calcularea gradului de îndatorare nu vor mai fi scăzute din venitul net: cheltuieli de subzistență; alte ajustări privind veniturile; ajustări de șocuri privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil.

Situație HALUCINANTĂ – cea mai așteptată linie de metrou ar avea finanțare doar pe jumătate. Eșec în negocierile de la Bruxelles

Cu toate acestea, rata lunară maximă va fi, în continuare, variabilă de la o bancă la alta.

Reprezentanții BNR mai susțin că, pentru creșterea sustenabilă a activității de creditare a populației, de la începutul anului viitor, vor fi reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor. În plus, în același scop, va fi eliminată aplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor, iar birocrația bancară pentru acordarea unei credit va fi redusă.

Rata maximă pe care și-o vor permite persoanele fizice scade, de la începutul anului viitor, odată cu aplicarea noilor reguli privind gradul de îndatorare pentru credite, doar pentru unele venituri, iar alte vor fi neafectate, arată calculele prezentate miercuri de Banca Națională a României – BNR.

Unei persoane cu un venit net de 3.000 de lei îi poate fi acceptat un credit de consum sau ipotecar cu o rată de cel mult 1.413 lei, în prezent, arată calculele Băncii Centrale. În schimb, de la începutul anului viitor, acesteia îi va fi acceptată o rată de cel mult 1.200 de lei.

O gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5.000 de lei net lunar (în jurul mediei naționale), poate accesa, în prezent, un credit cu o rată de 1.996 de lei, iar, de la 1 ianuarie 2019, aceasta va avea acces la unul de 2.000 de lei, conform BNR.

De asemenea, reprezentanții Băncii centrale susțin că noile reguli privind gradul de îndatoare vor avea un „impact nesemnificativ asupra creșterii economice”.

Comentarii

comentarii