Din ianuarie, se schimba legea – Politia are puteri sporite

Ce trebuie sa faci daca te opreste un politist. Modificări legislative în domeniul ordinii și siguranței publice adoptate prin Legea 192 din 25 octombrie 2019. În Monitorul Oficial al României nr. 868 din 28.10.2019 a fost publicată Legea nr. 192 din 25.10.2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, act normativ ce intră în vigoare în 26 ianuarie 2020.

 

Aceasta modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

 

Potrivit noilor reglementări legislative, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

 

Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Prin poziție inofensivă se înțelege:

  1. a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
  2. b) depărtarea picioarelor;
  3. c) adoptarea poziției șezut;
  4. d) adoptarea poziției culcat;
  5. e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

 

Ce trebuie sa faci daca te opreste un politist. Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției.

Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

 

Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

 

Ce trebuie sa faci daca te opreste un politist. Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului, fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: ”Poliția, stai! – Nu te apropia!” ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

 

Comentarii

comentarii