Doar doi reșițeni au participat la dezbaterea publică ce a avut loc la Primăria Reșiței

Primarul Ioan Popa le cere reșițenilor să fie mai activi prin prezența lor la dezbaterile publice în care se iau decizii legate de viitorul și evoluția urbei. Doar cei interesați în mod direct, municipalitatea, presa și doi reșițeni au participat la consultarea publică de luni legată de două Planuri Urbanistice Zonale.
Unul dintre ele privea o suprafață de 15 h de teren din Triaj situată în spatele Muzeului de Locomotive, un loc abandonat în prezent și care a fost cândva zona liniilor uzinale ale fostului CSR. Aici, o firmă privată vrea să amenajeze o sală de evenimente pentru circa 800 de persoane, dar și parcări pentru 150 de mașini.

”Este o zonă în care personal am fost de multe ori, deja, până acum și pe care trebuie practic să o readucem în atenția publică. Din nefericire demersul inițial nu a fost al nostru al Primăriei, așa cum ar trebui să fie, ci este un demers al unei firme private care dorește să facă o sală de evenimente în zonă și care pentru un teren de un hectar a trebuit să trateze 15 hectare”, a precizat primarul Popa. Deși au avut loc câteva discuții tehnice legate de drumul de acces spre obiectivul vizat, proiectul a trecut.

Discuțiile au fost însă mult mai lungi și mai laborioase la al doilea PUZ care privește realizarea unui supermarket LIDL pe locul unei jumătăți din fabrica de confecții situată la Renk, jumătate care va fi demolată și pe spațiul respectiv urmează să fie construit magazinul. Arhitecții Reșiței au participat activ la această dezbatere și au ridicat probleme obiective legate de partea estetică a zonei, situația accesului și a parcărilor ce vor aparține acestui supermarket.

”În plus, am solicitat, profitând de ocazia că discutam de această problemă, am solicitat celor de la Lidl să ia în considerare realizarea unui parteneriat cu Primăria Reșița astfel încât să pună câteva stații de încărcare pentru mașini electrice, un lucru care ne va fi de folos în viitor și pe care știu că l-au practicat deja în alte orașe din România și cred că ar fi cazul să o facă și în Reșița”, a mai spus edilul.

De asemenea, în cadrul aceleiași dezbateri s-a adus în discuție concurența care va fi între cele două mari supermarketuri ce vor deveni vecine în zona Renk, dar și despre lovitura pe care un nou magazin Lidl o va da micilor comercianți dn zonă, care vor dispărea curând.

”Un nou supermarket este o discuție care sigur va naște comentarii legate de concurență. Ele au avut loc și astăzi, însă țin să atrag atenția că la consultarea publică, deși a fost puternic mediatizată, în afară de cei interesați și de municipalitate, au participat doi oameni și presa. Avem un oraș care, cel puțin la nivel statistic, mai găzduiește 70 și ceva de mii de oameni, 2 la 70 și ceva de mii mi se pare totuși cam puțin. Ar fi bine ca cetățenii Reșiței să fie un pic mai activi în acest gen de abordări pentru că acesta este momentul în care putem să spunem da sau nu, nu după ce s-a luat o decizie să intrăm pe Facebook, sau pe internet sau pe Instagram și să începem să împroșcăm cu invective pe unii sau pe alții”, a subliniat Ioan Popa la finalul dezbaterii.

Comentarii

comentarii