Doi cărășeni în top – Au fost aleși cei 6 câștigători ai concursului de videoclipuri “Uniunea Europeană în 10 cuvinte”

european-union-flagConcursul “Uniunea Europeană în 10 cuvinte“ care s-a derulat în perioada 18 martie – 15 iunie 2014 a ajuns la final și și-a desemnat câștigătorii. În urma evaluării realizate de Bogdan Munteanu (jurnalist) și Alexandru Peneș (regizor) au fost desemnați următorii câștigători:

Potocean Teodora (Școala Gimnazială Nr. 2 Reșița, jud. Caraș-Severin) – 76 puncte

Ignat Izabela (Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sincel, jud. Alba) – 68 puncte

Bărcăceanu Horia (Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea Ciuc, jud. Harghita) – 57 puncte

Gurău Cosmin (Colegiul National Spiru Haret Tecuci, jud. Galați) – 67 puncte

Fudulache Marian (Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu Târgu Jiu, jud. Gorj) – 56 puncte

Chițu Darius (Colegiul National ”Mircea Eliade” Reșița, jud. Caraș-Severin) – 45 puncte

Argumentele juriului

Pe lângă numărul de like-uri și share-uri pe Facebook, care a contat în proporție de maximum 30%, membrii juriului au apreciat respectarea temei și realizarea artistică a materialelor.

Alexandru Peneș, regizor: Prin analiza realizării artistice am reușit să observ nivelul de implicare si de creativitate de care au dat dovada concurețtii. Eu unul, am apreciat în primul rând imaginile filmate care au presupus un anumit nivel de implicare și a colegilor realizatorului. Recomandarea mea este ca pe viitor să continuați să vă folositi de tehnologia pe care o aveți atât de la îndemână și să continuați să realizați scurt metraje cu idei simple. Creativitatea și satisfacțiile vor veni din ce in ce mai aproape de voi dacă veți depași condiția de simpli utilizatori de telefoane „smartphone” și veți învăța să le foloșiți în dezvoltarea voastră personală.

Bogdan Munteanu, jurnalist: În jurizare, nu a fost un criteriu de depunctare faptul că unii concurenţi au ales să alăture mici descrieri fiecăruia dintre cele 10 cuvinte alese, nici că unii au ales sintagme (câte 2-3 cuvinte în loc de un singur cuvânt), ci faptul că unii nu au fost deloc concişi, ci au prezentat discursuri întregi. Au fost apreciate cu precădere autorii filmuleţelor care şi-au însuşit cea de-a 3-a condiţie de participare, care stipula că s-ar cuveni descris „ce înseamnă Uniunea Europeană pentru el”. Am apreciat împărtăşirea unei viziune personală asupra Uniunii, nu o reproducere de slogane sau citate. Scopul competiţiei nu a fost să cuantifice cât de multe cunosc cei înscrişi despre UE, ci opiniile fiecăruia, motivul şi modul în care cineva se simte cetăţean european. Originalitatea conceptului a fost apreciată de către noi, măsura în care a existat un scenariu, o poveste, un fir narativ sau doar o înşiruire de cuvinte şi imagini. Au primit mai multe puncte filmuleţele care nu au conţinut doar o enumerare, ci o poveste, chiar dacă aceasta nu a fost spusă neaparat prin cuvinte, ci prin imagini. Concurenţii premiaţi au filmat şi montat secvenţe, au avut fotografii personale, şi-au folosit colegii drept actori şi s-a văzut limpede că au muncit pentru a crea elemente de recuzită. Chiar şi în cazul acelora care au ales să facă prezentări Power Point transformate în fişiere video, la cei premiaţi s-a apreciat efortul de a face prezentările cât mai atractive.

Despre juriu:

Peneș Alexandru – scenarist / regizor si producator al scurt metrajului „VENATORIS ANIMORUM” Film premiat la festivalul Anonimul in 2011

Bogdan Munteanu este jurnalist specializat în domeniile social, afaceri externe şi europene, abordând şi probleme economice. Are experiență de peste 5 ani în domeniile social și afaceri externe, realizând peste 2.500 de materiale publicistice pe social (influenţa internetului asupra societăţii contemporane, educație, românii de peste hotare, știință, tehnologie, inovații) și pe teme de politică externă şi afaceri europene.

Comentarii

comentarii