Scandal in administrație publică din Caraș: Primarul din Băile Herculane, Nicușor Vasilescu: ,,cât există această practică a mesajelor de intimidare, nu vor exista soluţii pentru problemele judeţului ”

Ghiorghioni

Vasilescu ResitaPrimarul orașului-stațiune Băile herculane, Nicușor Vasilescu, consideră că vicepreședintele CJ Caraș Severin, Ionesie Ghiorghioni, face presiuni asupăra sa pentru al intimida, dezinformează, face acuze nefondate, nu a adus beneficii judeţului Caraș Severin și a supravieţuit politic – trăind în umbra Preşedintelui Consiliului Judeţean, Sorin Frunzaverde. Poziția și declarațiile primarului din Herculane, vin după declarațiile făcute la Reșița de către vicepreședintele CJ C-S, Ionesie Ghiorghioni. Dar, cel mai corect este să-i dăm cuvântul primarului Nicușoar Vasilescu cu precizarea că, așteptăm o reacție și a d-lui vicepreședinte Ionesie Ghiorghioni.
,,În urma conferinţei de presă susţinută de Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caras Severin Ionesie Gheorghioni, doresc să vin cu unele precizări:
În cei şase ani de când sunt primar, am făcut nenumărate informări şi solicitări pentru sprijin din partea conducerii judeţului în implementarea proiectelor de investiţii ale Primăriei oraşului Băile Herculane.
Pentru clarificarea acestui aspect, am să fac o scurtă prezentare a proiectelor cu finanţare din fonduri europene şi guvernamentale, aflate în diverse stadii de implementare, întocmite în perioada de când sunt Primar la Băile Herculane. (Vezi mai jos lista cu prezentarea proiectelor la care face referire primarul Vasilescu n.n)
După cele prezentate, rezultă că situaţia nu este nicidecum aşa cum o prezintă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caras Severin, Ionesie Ghiorghioni.
Procedura de dezinformare practicată de această persoană , prin aducerea de acuze nefondate, are drept scop intimidarea mea şi să mă determine să nu prezint situaţia reală a proiectelor din Băile Herculane.
Atâta timp cât există această practică a mesajelor de intimidare, nu vor exista soluţii pentru problemele judeţului şi, implicit pentru problemele oraşului Băile Herculane, acesta nefiind un exemplu de bună administrare publică, conducerea Consiliului Judeţean trebuind să fie un exemplu pentru administraţiile locale, îndrumând şi găsind soluţii pentru problemele comunităţilor pe care noi, primarii, le reprezentăm.
Acest personaj, care se autoapreciază în conferinţe publice, ar trebui să realizeze că nici din postura de Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean nici din alte funcţii publice deţinute până în prezent, nu a adus beneficii judeţului nostru, ci a supravieţuit politic trăind în umbra Preşedintelui Consiliului Judeţean, Sorin Frunzaverde. Drept urmare, nu are nici calitatea şi nici expertiza necesară să facă evaluarea mea administrativă”.
Vasilescu mai spune că: ,,Referitor la afirmaţia precum că am stat pe scările ministerelor pentru a mi se aprobă proiectele mai sus prezentate, afirm cu tărie că am luat decizia potrivită, de a susţine la Bucureşti proiectele comunităţii pe care o reprezint şi nu de a merge în separeurile Camerei de Comerţ , Industrie şi Agricultură din Reşita, pentru a sta într-o poziţie plecată, aşteptând palma de binecuvântare a stăpânului.
Mă aştept totuşi că Domnul Preşedinte Sorin Frunzaverde să înţeleagă, măcar acum, importanta staţiunii Băile Herculane şi a proiectelor pe care le avem pentru dezvoltarea turismului, şi să susţină concret, prin demersuri publice şi alocări de la Consiliul Judeţean, proiectele din staţiunea Băile Herculane, şi în special proiectul de asfaltare a Drumului Judeţean de intrare în staţiune, pentru care este imperios necesar acceptul Consiliului Judeţean dat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru a-l include la finanţare şi de a începe imediat lucrările de asfaltare întrucât procedurile de atribuire a lucrărilor de reabilitare a drumului de intrare în oraş au fost finalizate de către Primăria Băile Herculane, sau să transfere dreptul de proprietate asupra drumului Consiliului Local Băile Herculane pentru a putea susţine direct alocarea de fonduri de către M.D.R.A.P. a mai spus Vasilescu”
În continuare, primarul din Băile Herculane, Nicușor Vasilescu, în interpelează pe președintele CJ Caraș Severin, spunând: ,,Domnule Preşedinte Sorin Frunzaverde, dacă aţi fi susţinut în această perioadă toate aceste proiecte , staţiunea Băile Herculane ar fi devenit din nou perla turismului de altădată, drept pentru care vă invit la adoptarea unei poziţii publice de sprijinire a proiectelor şi nu de obstrucţionare a acestora, aşa cum s-a făcut până acum”.
În încheiere, primarul Nicușoar Vasilescu spune că ,,îmi exprim speranţa că următoarea conferinţa de presă referitoare la problemele de la Băile Herculane, să nu fie susţinută de domnul director Ianăş Roseţ”.

Primarul orașului Băile Herculane
Nicușor Vasilescu

Lista proiectelor cu finanţare din fonduri europene şi guvernamentale, aflate în diverse stadii de implementare la Băile Herculane.

Finantare prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia
Ř Reabilitarea Strazii Romane, cod MIS – ETC :392, in valoare de 1,17 mil.Euro. Implementat in anii 2011-2012
Ř
Finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013:
* Axa prioritara 5 – Dezvoltarea si promovarea turismului.
Ř reabilitare strazi, poduri si Parc Central, cod SMIS – 17814, , Contract
de finantare nr. 2392 din 27.12.2011 semnat cu M.D.R.A.P. cu o valoare de 4,003 mil. Euro.Proiect aflat in implementare;
Ř promovare turism local, cod SMIS – 27497, contract de finantare
nr.2751/29.12.2011, in valoare de 220.000 Euro, semnat cu M.D.R.A.P..Proiectul este se afla in implementare.
Ř Centrul National de Informare si promovare turistica in orasul Baile
Herculane, judetul Caras Severin”, cod SMIS – 38836, cu o valoare de 146 mii Euro.Proiectul este aprobat, urmand ca in zilele urmatoare sa fie semnat contractul de finantare cu M.D.R.A.P.
* Axa prioritara 2, Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale
Ř reabilitare strazi, pod pietonal si construire pod rutier peste raul Cerna,
cod SMIS – 11571, cu o valoare de 2,11 mil.Euro. In data de 26.06.2014 a avut loc vizita la fata locului a reprezentantilor A.D.R. VEST – Timisoara, urmand a fi semnat contractul de finantare.

Finantare prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” – POS CCE , Axa prioritara 4 :
Ř centrala fotovoltaica pentru producerea energiei electrice, cod SMIS –
21567, contract de finantare nr. 46 RES/10.06.2013 semnat cu Ministerul Economiei, in valoare de 4,39 mil.Euro. In momentul de fata se afla in derulare pe SEAP procedura de licitatie electronica pentru desemnarea proiectantului si a executantului lucrarilor de constructie a centralei fotovoltaice.
Din aceasta scurta prezentare rezulta ca pentru orasul Baile Herculane sunt aprobate finantari din fonduri europene in valoare de peste 12 mil.Euro, din care in derulare efectiva proiecte in valoare de 9,78 mil.Euro.
Pe langa proiectele finantate din fonduri europene avem si proiecte aprobate pentru finantare din fonduri guvernamentale:
Ř reabilitare retele de apa si canalizare, in valoare de 4,47 mil.RON.Proiect aflat in implementare;
Ř reabilitare cinematograf, in valoare de 2,68 mil.RON.
Ř reabilitare poduri si indiguiri in Centrul Istoric, in valoare de 7,68 mil.RON.
Ř reabilitare trasee turistice, in valoare de 1,39 mil.RON.
Ř reabilitare Camin Cultural Pecinisca, in valoare de 3,1 mil.RON. Realizat in proportie de 95%.
Ř Reabilitare Vila Elisabeta, in valoare de 3,11 mil.Ron. Realizat in proportie de 60%.

Comentarii

comentarii