Doua zile de petreceri și voie bună în Banatul de munte la Sfânta Maria Mică

În data de 8 septembrie, creștinii ortodocși, sărbătoresc nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică. În Banatul de munte, mai multe localități sărbătoresc ruga sau „nigeia” în această perioadă.  Sărbătoarea coincide cu sfârșitul verii și începutul anotimpului în care noapte începe să se mărească, iar seriile și diminețile incep să se răcorească, pe semne că se apropie toamna si iarna.

Pentru multe localități din Banatul de munte, data de 8 septembrie, este cea mai importantă zi din an, fiindcă atunci în sat are loc „Nigeia”. Originalitatea și tradiția bănățenească par să reînvie și să izvorască în această zi de sărbătoare în mai multe localități odată pe an. Tradițiile și obiceiurile bănățenești sunt prețuite de fiecare generație, care le respectă și duc mai departe ceea ce au moștenit de la generațiile anterioare.

La Băile Herculane, Borlovenii Noi, Bănia, Gârbovaț, Putna, Dalboșeț și alte comunități din Banatul de munte, la Sfânta Maria Mică, petrecerile de rugă adună oameni, pentru un spectacol tradițional așa cum numai în Banatul de munte poți vedea. De exemplu, timp de câteva zile, cea mai veche stațiune balneoclimaterica din Europa – Băile Herculane, este gazda distracției și a petrecerilor care se dau în Centrul Vechi al Stațiunii.

In Bănia, localitate de pe Valea Almajului care sărbătorește „nigeia” de Sfânta Măria, localnicii își așteaptă musafirii încă de dimineață, când participă împreună la slujba de la biserica, după care, servesc masa de prânz de unde nu lipsesc tradiționale sarmale, supa de găină, friptura, prăjiturile de casă și răchia de prună. Toate aceste bunătăți culinare, sunt pregătite cu câteva zile înainte  de către gospodine, cu multă pasiune și dăruire pentru sărbătoare.

Spre seară, localnicii și oaspeții se adună în centrul satului, sau la căminul cultural unde organizatorii îi așteaptă cu muzică populară și cu interpreți renumiți din Banatul de munte. Aici, se încinge „brâurile”, „ardelenele” și „jocurile de doi” până târziu în noapte.

A doua zi, cu toții o iau de la capăt. Cam peste tot în Banatul de munte, ruga tine două zile. Apoi, goștii pleacă pe la casele lor iar localnicii se pregătesc de strâns și cules roadele de pe câmp și de prin livezi. Se adună merele și poamele, se scot cartofii acolo unde inca nu au fost scoși și se culeg prunele de toamnă șiar ultimul fân este cosit și pus la uscat pentru la iarnă.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii