Drept la replică sau……în fine, pompierii spun că ,,La ISU nu se doarme!”

Pe adresa redacției a sosit un comunicat de presă elaborat de Compartimentul Informare si Relatii Publice din cadrul ISU Semenic. Redacția nu a adăugat și nu a scos nimic – efectiv doar l-am publicat. Deci, iată ce spune acest comunicat:

Având în vedere faptul că în ultimele zile, în mass-media locală, au fost vehiculate o serie de informaţii referitoare la activitatea de control desfăşurată pe linie de prevenire a incendiilor de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, şi luând în considere că se impune o informare corectă a populaţiei, vă rugăm să luaţi act de următoarele aspecte, care pot ajuta şi în activitatea de documentare a persoanelor interesate:

,,În conformitate cu reglementările legale în vigoare, care stau la baza organizării şi funcţionării serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, Inspectia de prevenire, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin, îndeplineşte, la nivelul judetului, funcţiile de reglementare, avizare/autorizare, informare publică, îndrumare şi control privind prevenirea situaţiilor de urgenţă, precum şi pregătirea populaţiei privind comportarea în situaţii de urgenţă.

În virtutea acestor atribuţii, de-a lungul anilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a desfăşurat mii de acţiuni de control, îndrumare şi pregătire, planificate în concordanţă cu situaţia operativă existentă. Doar anul trecut, inspecţia de prevenire a efectuat 2.034 controale în domeniul situaţiilor de urgenţă din care: 115 la obiective de investiţii, 902 la operatori economici, 6 la obiective care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase, 906 la instituţii publice, 3 la construcţii hidrotehnice, 77 la localităţi, 11 la adăposturi de protecţie civilă, 14 la spaţii de evacuare. Atribuţiile de control şi îndrumare s-au materializat prin depistarea a circa 7.149 deficienţe, 5.638 pe linie PSI şi 1511 pe line de protecţie civilă, din care 474 au fost soluţionate operativ pe timpul controlului. Pentru încălcări ale prevederilor legale în domeniul situaţiilor de urgenţă au fost aplicate 4.002 sancţiuni contravenţionale, din care 3.527 avertismente şi 475 amenzi contravenţionale în cuantum total de 381.100 lei, fără a avea autoritatea să dispună oprirea funcţionării vreuneia dintre entităţile controlate.

Rezultă o medie de peste 5 controale/zi efectuate, în anul 2014, de către personalul de specialitate, fapt ce demonstrează că ISU „nu s-a deşteptat” acum, la sfârşitul anului 2015, iar cele 4000 de sancţiuni contravenţionale aplicate arată că ISU nu „a închis ochii” la neregulile constatate, ISU a aplicat legea în limitele competenţelor avute.

Autoritatea ISU a crescut, începând cu această lună, ca urmare a emiterii Hotărârii Guvernului nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți. În baza noului cadru legal, ISU are competenţa de a dispune, ca măsură complementară oprirea funcţionalităţii ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor autorizate/neautorizate din punctul de vedere al securităţii la incendiu, cu aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, dacă sunt identificate neregulile specificate în hotărâre.

În speranţa că o să găsim, în continuare, sprijin în încercarea de-a disemina informaţiile utile pe linia prevenirii incendiilor şi pregătirii populaţiei în caz de situaţii de urgenţă, vă încredinţăm de toată deschiderea instituţiei noastre spre dialog şi acţiuni comune”.
Compartimentul Informare si Relatii Publice

ps. Să știți că nici presa nu doarme. (nr)

Comentarii

comentarii