DSP Caraș Severin – recomandări privind măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu infecții respiratorii acute și gripă VIDEO

Chiar dacă a fost vacanță și dascălii alături de angajații școlilor au fost în concediu, o parte dintre aceștia au venit la muncă încă de la începutul anului. Mai ales personalul de îngrijire și curățenie.

Pregătirile pentru reluarea cursurilor sunt pe ultima sută de metri la Scoala Gimnaziala nr 7 din Resita. Personalul care asigură curățenia în unitățile școlare este la muncă din primele zile ale anului nou. Deși curățenia a fost menținută în permanență în unitățile școlare, în aceste zile s-au făcut ultimele retușuri.

Podelele au fost și pupitrele au fost șterse cu soluții care pe lângă rolul de a curăța, îl au și pe cel de dezinfectant. Nimic nu a fost trecut cu vederea. Băncile, pereții și clanțele de la uși au fost șterse cu substanțe dezinfectante.

Pe timpul vacanței căldura a fost redusă, dar nu oprită. În acest fel, copiii vor veni la școală unde vor găsi căldură și curățenie. Un accent deosebit s-a pus pe dezinfectarea tuturor suprafețelor de contact și alimentarea dozatoarelor de dezinfectant din fiecare clasă.

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a transmis către unitățile spitalicești din județ și către Inspectoratul Școlar Județean o serie de recomandări privind măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu infecții respiratorii acute și gripă, în actualul context de alertă epidemiologică din România. Măsurile vizează realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare, informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți. Personalul unităților spitalicești trebuie, de asemenea, în acest context, să respecte protocoalele epidemiologice aplicabile în cazul unui număr mare de viroze respiratorii sau gripe.

          Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin recomandă un set de măsuri pentru populație și anume, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare, adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanență organizate la nivelul județului, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție, continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

          În județul Caraș-Severin, în perioada 23.12.2022 – 04.01.2023, au fost consemnate 252 de cazuri de viroze respiratorii și – în scădere față de perioadele precedente – precum și un număr de 89 de pneumonii. Prin comparație, în perioada similară a anului 2020, au putut fi consemnate 141 de viroze și 94 de pneumonii. Cele mai multe cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare le întâlnim în continuare la copiii între 5 și 9 ani iar în ce privește pneumoniile, la copii sub un an.

          Referitor la cazurile de gripă, există în perioada specificată șapte persoane suspecte și două confirmate. În perioada similară a anului 2020 au fost raportate două cazuri suspecte și două confirmate.

Comentarii

comentarii