După mese copioase, 7 trucuri sa scapi rapid de balonare

Balonarea nu este o afectiune grava, insa este extrem de inconfortabila. Cheful de a mai face tot felul de lucruri dispare cand se instaleaza senzatia neplacuta de balonare. Din pacate, oricat ne-am feri de ea si oricat am incerca sa combinam alimentele corect, balonarea tot se instaleaza, chiar si de la faptul ca ne grabim la masa sau ca inghitim prea mult aer in timp ce mancam.

Cauzele cele mai comune ale balonarii sunt combinarea incorecta a alimentelor, intoleranta la gluten sau lactoza, excesele culinare, bauturile carbogazoase, indulcitorii artificiali care irita mucoasa stomacului, prea multa sare in alimentatie care duce la retentia de apa, fasolea sau lintea fierte insuficient etc.

Ce e de facut pentru a scapa rapid de balonare? Iata mai jos 6 trucuri care te ajuta sa tratezi aceasta afectiune.

1. Consuma alimente bogate in potasiu

Alimentele bogate in potasiu sunt bananele, pepenele galben, mango, spanacul, ciupercile, migdalele, nucile, fisticul, avocado, semintele de dovleac si floarea soarelui, pestele, rosiile si sparanghelul. Potasiul ajuta la eliminarea sodiului din organism, mereu in exces, responsabil de cele mai multe ori cu balonarea, dar si la eliminarea toxinelor.

2. Nu exagera cu carbohidratii

Carbohidratii, in special painea, cerealele rafinate si pastele, retin mai multa apa in organism si favorizeaza balonarea. Incearca sa ii consumi echilibrat, in combinatie cu multe legume si salate. Ai grija si alege pentru alimentatia ta intotdeauna carbohidratii buni si evita alimentele procesate.

3. Consuma patrunjel

Patrunjelul este un diuretic natural, extrem de eficient pentru combaterea balonarii. El contine vitaminele A, C, E, complexul B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf si iod. Datorita acestui complex de vitamine si minerale, el este excelent pentru detoxifiere si pentru o digestie buna. Asadar, daca ai probleme cu balonarea, incearca sa consumi cat mai des salate de patrunjel.

4. Consuma iaurturi simple

Nu mai este o noutate pentru nimeni ca iaurturile contin bacterii prietenoase cu stomacul care te scapa de crampe, balonare, constipatie si alte probleme digestive. Asadar, daca te-ai balonat, ia-ti repede un iaurt simplu de baut si o sa scapi repede de neplacuta senzatie. Bineinteles, iaurtul nu este recomandat daca ai intoleranta la lactoza.

5. Fa miscare

Daca nu faci miscare, digestia este incetinita si balonarea este favorizata. Nu te aseza la televizor dupa ce mananci si nici nu sta pe scaun, chiar daca esti la birou. Incearca sa faci o plimbare, sa urci niste scari sau, daca se poate, sa mergi o ora la sala.

6. Bea ceai de ghimbir

Oricat de tare ti-ar displacea ceaiul de ghimbir, e bine sa il ai mereu in casa. Acest ceai nu numai ca te ajuta sa scapi de raceala si greata, insa te scapa si de balonare. Daca nu suporti gustul intepator, pune putina miere si va fi mai bun. In medicina ayurvedica, ierburile ca ghimbirul, turmericul si menta sunt ideale pentru un stomac suparat. Alte ceaiuri care te ajuta sa scapi de balonare sunt ceaiul verde si cel de musetel.

7. Bea un pahar de apa calduta cu lamaie

Daca bei putina apa calduta cu lamaie la 10 minute dupa masa, o sa observi ca dispare orice urma de balonare. Plus de asta, daca bei apa cu lamaie dimineata, te asiguri ca nu o sa te balonezi pe parcursul zilei. Nu degeaba consuma fotomodelele apa plata cu lamaie.

Nutritionistii recomanda si sa te hidratezi suficient pentru a evita constipatia care favorizeaza si ea balonarea. Apa este excelenta pentru digestie deoarece pune in miscare bolul alimentar din stomac. Consuma apa pe tot parcursul zilei si te vei simti mult mai bine. Cantitatea necesara fiecarui om depinde de cat de activa este respectiva persoana. Este indicat insa ca acest consum sa insemne cel putin 1,5 litri pe zi – adica banala sticla de jumatate de litru, bauta de trei ori.

Comentarii

comentarii