După noi, potopul și prăpădul este deviza turiștilor de weekend din Reșița

Mii de reșițeni aleg an de an să devină turişti de o zi și pentru asta, merg ,,cu plasa” sau mașina în jurul orașului să-şi reîncarce bateriile în weekend-uri. Una dintre distracţiile preferate de majoritatea reșițenilor, este grătarul. Pentrua aceasta, oamenii merg în zona km 8, pe Valea Carașului sau spre Semenic. Dar ce lasă în urma lor, vedeți în materialul de mai jos.

,,Din păcate, mulţi nu respectă nici măcar regulile minime de bun simţ, ce să mai vorbim de prevederile „Legii Picnicului”, şi lasă în urma lor o mizerie de nedescris” spune Andrei, cel ce ni-a trimis pozele la redacție.

Cei mai mulţi dintre turişti campează ilegal, cu bună ştiinţă intră pe terenurile private şi, de exemplu, deşi în zona km 8 există Rezervația Soceni și un colț botanic cu statut de rezervație – Parcul Ezerișel, mai exact, acolo se află o zonă special amenajată pentru studii silvice, cei care vin la iarbă verde preferă să se aşeze pe prima pajişte, fie ea proprietate privată sau domeniu public şi să încingă focul direct pe pământ, după ce se aprovizionează cu lemne direct de la sursă, din pădure.

Sâmbătă, un cititor al ziarului nostru a fost la o mică plimbare la km 8, dar cheful și voia bună, i-au fost stricate de ce a văzut acolo. Tone de gunoi și fel de fel de resturi erau aruncate peste tot în buza pădurii; începând cu omniprezentele ambalaje și pungi din plastic și până la cauciucuri și fel de fel de gunoaie aruncate de prin portbagajele mașinilor. Că de, românul- om gospodar, dacă tot iese cu mașina la iarbă verde și o bagă până până lângă pătură sau la mare, până la buza apei, are obiceiul să își facă curățenie în mașină. Iar gunoaiele le aruncă peste tot.

Poate că distracţia celor care ies la un grătar în acest fel pe timpul verii, ar trebui ,,puțin stricată” de comisarii Gărzii de Mediu, care alături de reprezentanţii Primăriei Ezeriș şi cei ai Ocolului Silvic, i-ar luat la întrebări pe cei care nu îşi văd liniştiţi de întors micii şi carnea pe grătar. Poate că dacă și acestora li s-ar atrage atenția, nu ar mai arunca gunoaiele peste tot, ci, le-ar pune în pungă și le-ar arunca în oraș la tomberon.

Din păcate, sstfel de imagini se derulează în fiecare vară in fata miilor de turisti care aleg sa-si petreaca câtva ore din vară de vara la iarbă verde în jurul orașului. Să nu mai spunem de faptul că zonele toate au au devenit toalete publice, iar in spatele tufișurilor și al copacilor, zac zeci de saci cu gunoi menajer.
Turistii nu au de ales si fac slalom printre gunoaie, caută un loc mai curat, își instalează tabăra iar la plecare, mai aruncă și ei gunoaiele lor că, de – tot este mizerie acolo.

Și uite așa, o astfel de zona care s-a transformat intr-o uriasa groapa de gunoi se afla la doi pasi de Reșița, la nici 50 de m de șosea și la nici 10 m de marginea pădurii.

Dincolo de toate aceste probleme, oamenii se intorc vara de vara la margine pădurii fiindcă, adevărul este că unii nu-și permit altceva mai scump.
Dar, din păcate, nici ceea ce au, nu păstrează. Deja pe Valea Carașului, pe Valea Cernei sau spre Carașova, proprietarii au început să își îngrădească terenurile și pun o placă pe care scrie scurt și la obiect: ,,Proprietate privată” .

,,M-am săturat să strâng an de an tone de gunoaie de pe terenul meu. Cu toate că mi-au călcat fâneața, i-am lăsat sp campeze acolo, dar unii chiar nu au bun simț: vetre de foc, gunoaie și copaci rupți pentru lemn de foc. Cu asta mă aleg an de an în urma weekend-urilor petrecute de reșițeni aici” spune Florin Beța din Goruia, proprietar de teren în lunca râului Caraș.

Și ca el sunt și alții, așa că, orășnii și-o fac cu mâna lor, am putea spune.

Comentarii

comentarii