VIDEO E de jale! Nu sunt bani pentru repararea sau construirea de drumuri judetene

Nu sunt bani nici pentru întreținerea drumurilor, cum să ne mai așteptăm la reabilitări! Situația drumurilor din județ a fost din nou în atenție, în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc la sediul Prefecturii Caraș-Severin. În prezența prefectului Florența Maria Albu și a vicepreședintelui Consiliului Județean Ionut Popovici, s-a prezentat situația catastrofală a drumurilor care în ultima perioadă a dus la nenumărate proteste spontane în comunele din județ.

Rețeaua de drumuri din județul Caraș-Severin curpinde 39 de drumuri dintre care 46% sunt în stare foarte rea, iar 35% în stare medie, deși nemulțumitoare. Situația de groază a infrastructurii din județ este pusă pe seama subfinanțării din ultimii ani și a îmbătrănirii îmbrăcăminților asfaltice. Deși există documentații tehnice realizate pentru aproape 60% din rețeaua de drumuri județene nu s-a beneficiat de fonduri europene sau guvernamentale pentru reabilitarea acestora. Consiliul Județean nu dispune nici de resurse financiare suficiente pentru întreținerea drumurilor. Direcția de Patrimoniu a precizat într-un raport prezentat Comisiei de Dialog Social că pentru anul 2016 s-a aprobat de către CJ o hotărâre privind ”Program lucrări de drumuri județene finanțate din sume defalcate din TVA” suma de 1.500 mii lei, sumă care va fi folosită pentru contractarea unor lucrări. Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat a precizat că urmează să organizeze procedurile de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de întreținere curentă a drumurilor.

”Făcând o medie a alocărilor din ultimii 10 ani, respectiv 2006-2015, pentru această activitate de întreținere curentă pe întreaga rețea de drumuri județene, observăm că aceasta a fost de 7011,80 mii lei, ceea ce conduce la concluzia că DADPP a județului Caraș-Severin, va fi în imposibilitatea de a asigura condiții optime desfășurării traficului, cu suma alocată în anul 2016”, scrie într-un raport prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social. Directorul Corina Pascotă nu a binevoit să fie prezentă pentru a prezenta acest raport și a răspunde la întrebările celor prezenți în comisie și ale presei.

”Măcar întreținerea trebuie asigurată. Cetățenii sunt foarte revoltați. Se produc proteste spontane aproape în fiecare săptămână, ba într-o comună, ba în cealaltă. Chiar e o problemă serioasă! nu putem să promovăm județul, nu putem să atragem investitori, nici în turism, nici în alte domenii pentru că în primul rând ei trebuie să ajungă cu ceva aici, pe ceva, pe o infrastructură”, a precizat prefectul județului.

Situația insuficienței financiare a permis doar lucrări de reparații prin plombare cu mixtură asfaltică pe suprafețe din drumul județean DJ582A, Reșița-Târnova și lucrări de reprofilare cu adaos de material pietros pe drumul județean DJ 587, pe tronsonul cuprins între Fârliug și Duleu.

Insinuând că instituția este în reorganizare, vicepreședintele CJ, Ionuț Popovici a mai adăugat că situația reabilitării drumurilor este o problemă și că sunt foarte multe de rezolvat dar ”cum am mai spus, asta este moștenirea pe care am preluat-o”, iar din mai 2016, Direcția de drumuri nu mai are contracte de întreținere a acestora cu nimeni.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments