EDUCAȚIE RUTIERĂ ȘI CREȘTEREA GRADULUI DE SIGURANȚĂ RUTIERĂ ÎN ATENȚIA POLIȚIȘTILOR VIDEO

Proiectul „Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră”, demarat de Poliția Română,  a început la data de 1 iulie 2020 şi se va încheia la 30 iunie 2023.  Scopul proiectului este ca România să devină o ţară mai sigură din punct de vedere al traficului rutier, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.

La nivelul județului Caraș-Severin principala cauză generatoare de accidente rutiere din acest an rămâne nerespectarea regimului legal de viteză. 66 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 5 persoane, rănirea gravă a 7 persoane și rănirea ușoară a altor 95 s-au în primele 9 luni, pe fondul depășirii regimului legal de viteză și neadaptării vitezei la condițiile de trafic și de drum.

Următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere în Caraș-Severin sunt neacordarea priorității de trecere vehiculelor și faptul că șoferii au avut în timpul conducerii autovehiculelor, alte preocupări de natură a le distrage în mod periculos atenția. Pe fondul acestor încălcări ale normelor rutiere s-au înregistrat 31, respectiv 27 de accidente rutiere.

Obiectivul general al acestei campanii este creșterea gradului de siguranță rutieră prin informarea și responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte, fără excepție: șoferi, motocicliști, bicicliști, dar și pietoni.

Prin activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect, se dorește ca un număr cât mai mare din populația României să conștientizeze pericolele din trafic la care se expun dacă încalcă regulile de circulație și acest fapt să-i determine să respecte normele rutiere, dar şi să aplice constant măsurile de siguranță impuse.

Un factor determinant în reducerea numărului accidentelor rutiere îl reprezintă conştientizarea pe termen lung a importanţei cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, conduită ce se naşte şi se dezvoltă prin activităţi educative, începând de la vârste fragede.

Consecinţa concretă, în urma desfăşurării acestei campanii, este ca numărul deceselor şi al rănirilor grave, rezultate din accidentele rutiere produse pe şoselele din ţara noastră, să scadă considerabil, prin creşterea gradului de conştientizare a participanţilor la trafic cu privire la importanţa pe care o are respectarea măsurilor de siguranţă rutieră.

În cadrul acestei campanii, polițiștii rutieri cărășeni desfășoară în continuare activități preventive și de informare a tuturor categoriilor de participanți la trafic, a cetățenilor, a cursanților școlilor de șoferi, a elevilor și a studenților, pentru conștientizarea acestora în vederea adoptării unui comportament responsabil pe drumurile publice.

Respectați regulile de circulație rutieră, pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic:

-Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic!
-Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
-Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
-Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice!
-Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
-Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
-Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!

-Nu utilizați telefoanele mobile în timpul conducerii, cu excepția opțiunii ”mâini libere ”!
-Nu lăsați liber în timpul conducerii volanul, ghidonul sau maneta de comandă a autovehiculului!
-Nu utilizați sistemele de sonorizare ale autovehiculului la intensitate ridicată, astfel încât siguranța dumneavoastră sau a celorlalți participanți să fie afectată!

-Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

nainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!

Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!

La primele semne de oboseală opriţi într-un loc sigur şi odihniţi-vă!

Comentarii

comentarii