„EROI AU FOST, EROI SUNT ÎNCĂ!” – Ziua Națională a României marcata la Colegiul National Mircea Eliade

Sub acest generic, la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița, elevii claselor V-VIII, avându-l în mijlocul lor pe domnul CORNEL GALESCU – Campion Național de Alpinism, Omul premierelor – Alpinistul care a “pășit” în locuri unice și a purtat tricolorul spre înălțimi!

Acțiunea face parte din proiectul eTwinning „România și teritoriile românești înstrăinate ( anii 1917-1918 )”, care se desfășoară în perioada 2017-2018, în parteneriat cu alte școli din Republica Moldova și din România, pentru a comemora Centenarul Marii Uniri.

Elevii claselor V-VIII au amenajat o microexpoziție omagială cu proiecte, postere, desene și planșe confecționate de ei și cu câteva cărți de istorie, care povestesc despre pregătirea și realizarea Marii Uniri de către generațiile trecute. Ei au recitat poezii, au prezentat etapele înfăptuirii mărețului act istoric de la 1 Decembrie 1918 și au pus întrebări alpinistului Cornel Galescu.

Am ales să-l invităm pe Cornel Galescu, pentru că nu sunt mulți oameni pe acest pământ care să se poată mândri cu un palmares sportiv, o experiență de călătorie sau o multitudine de întâmplări ca dânsul. Ne-a povestit cu emoție și sensibilitate despre expedițiile la care a participat: „Alpinistul înseamnă pentru mine mai mult decât un simplu sportiv; un tip sensibil, un artist, un filosof, un explorator, un poet, un luptător… câte puțin din fiecare, doar o parte din ele sau chiar toate laolaltă.”(Cornel Galescu). Campionul Cornel Galescu, care a dus tricolorul romanesc la Polul Sud dar si la Polul Nord, pe Everest și în alte multe expediții unice, ne-a făcut astăzi să fim mândri că suntem români, ne-a vorbit despre sentimentul național, ne-a dat sfaturi de viață, ne-a invitat în taberele de schi sau de vară de pe Muntele Mic.

1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din Istoria Românilor, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată făurindu-se un singur stat național. Adunarea Națională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluție în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat, Crișana și Maramureș cu România. Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaților în ședința din 29 decembrie 1919.


Coordonator, profesor de istorie Ghiorghița Fercea

Comentarii

comentarii