Eroii români omagiaţi de urmaşi – Generalul Ioan Dragalina la 160 de ani de la naştere VIDEO

Generalul Ioan Dragalina, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 160 de ani, a fost omagiat la Caransebeș, orașul său natal, printr-o serie de evenimente ce au cuprins o expoziție, depunere de jerbe la monumentul generalului și decernarea post mortem a titlului de cetățean de onoare al municipiului Caransebeș. La evenimente a participat și nepoata generalului care, la cei 88 ani ai săi, a venit din Suedia pentru a-și onora bunicul.

„De la omul la eroul General Ioan Dragalina”. Sub acest titlu, muzeul din Caransebeș a găzduit o expoziție cu fotografii, documente și câteva obiecte personale ale generalului Dragalina, provenite din arhivele național precum și din colecția personală a colonelului Liviu Groza, îngrijită de profesorul Maria Gherguța.

Doamna Rodica Vasilescu are 88 de ani și trăiește de 3 decenii din Suedia. Nu s-a aflat pentru prima oară în orașul natal al bunicului său dar acum a venit pentru a participa la evenimentele dedicate acestuia și pentru a primi în numele său diploma de cetățean de onoare.

Generalul Ioan Dragalina a fost unul dintre cei mai importanți generali români din Primul Război Mondial. El a fost comandantul Armatei Întâia şi a murit în 1916, după ce a fost rănit în Defileul Jiului, lângă Mănăstirea Lainici.

info

Cariera lui Ioan Dragalina a fost una mai puţin obişnuită pentru vremea sa. Viitorul general român s-a născut în Banat, în oraşul Caransebeş, o localitate cu vechi tradiţii militare. Tatăl său, Alexandru Dragalina, fusese ofiţer al armatei austriece în cadrul regimentului grăniceresc românesc din Banat. 
Alexandru Dragalina s-a retras din armata imperială în anul 1859, nemulţumit de faptul că ofiţerii de origine română avansau în cariera militară cu mult mai multe piedici decât cei de origine austriacă ori maghiară. 

Comentarii

comentarii