Etnia germană din Reșița la ceas de bilanț 2019

Etnia germană din Reșița la ceas de bilanț 2019. Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița au organizat în anul 2019, pe lângă multe altele, următoarele manifestări principale: „Decada Culturii Germane în Banatul Montan” (cea de a XXIX-a ediție, 4 – 13 octombrie) cu cea de a 26-a Sărbătoare a „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan la Oravița, organizată în 4 octombrie, „Zilele Literaturii Germane la Reșița” (cea de a XXIX-a ediție, 11 – 14 aprilie), „Parada Portului Popular German la Reșița” (cea de a XXV-a ediție, 6 octombrie), „Iubindu-L pe cel Răstignit, ne îndreptăm spre Sărbătoarea Luminii” (cea de a XIV-a ediție a manifestării ecumenice, 4 aprilie), „Primăvara culturală germană la Reșița” (cea de a XVII-a ediție, 1 – 29 mai), „Te salut, copilărie” (cea de a XI-a ediție, 29 mai), „Iunie – luna expozițiilor” (cea de a XII-a ediție), Germana din plăcere” (cea de a XX-a ediție, 29 iulie – 4 august), Gărâna în septembrie“ (cea de a XXI-a ediție, 21 – 22 septembrie), cea de a „17-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan” (4 octombrie), manifestarea „Mai multe lumânări în cimitirele noastre” (a XII-a ediție, 1 – 2 noiembrie) și „Toamna culturală germană la Reșița” (cea de a XVII-a ediție, 2 – 28 noiembrie).

 

Anul trecut a fost organizat la Reșița pentru prima oară Simpozionul internațional „Minoritatea germană în sud-estul și estul european: Împreună pentru Casa Europei“, ediția a II-a, 5 – 8 mai, cu participanți din 6 țări ale acestei părți a continentului nostru, iar la început de noiembrie, expoziția bianuală internațională de filatelie „Etnic 2019” (ediția a VI-a) și a cea filatelică interjudețeană în parteneriat „EFIP” (cu participanți din județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Sibiu și Timiș).

 

În plan central au stat în acest an evenimente precum cele dedicate împlinirii a 15 ani de la inaugurarea pe atunci noului Centru German de Tineret, Documentare și Cultură / Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița (6 octombrie 2004), 20 de ani de activitate ai Formației de dansuri populare germane „Enzian“ = „Gențiana“ și jubileului de 300 de ani de la colonizarea Caransebeșului și împrejurimilor sale și cu germani (1719 – 2019), ca de altfel și cele dedicate împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.

 

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița au continuat proiectul cultural pentru municipiul de pe Bârzava „Cultură și artă în Reșița Montană“ care se va derula până în anul 2021, când vom sărbători cu toții 250 de ani de industrie la Reșița. În cadrul proiectului au avut loc diferite manifestări de cultură muzicală, expoziții de artă plastică, întâlniri literare și de dezbateri spirituale și culturale care s-au desfășurat în Reșița veche, sau Reșița Montană, cum era oficial în urmă cu mulți ani. Un nou proiect care a debutat anul trecut în decembrie este cel dedicat câte unei personalități reșițene evocate în fiecare lună.

 

Etnia germană din Reșița la ceas de bilanț 2019. În decursul anului 2019 a apărut mai departe publicația lunară „Echo der Vortragsreihe” (= „Ecoul Asociației”), de asemenea numerele speciale dedicate celor mai importante evenimente culturale ale etniei germane din Banatul Montan, precum și 7 cărți din cele 100 apariții editoriale apărute din 1995 până în prezent. Au apărut de asemenea două numere ale periodicului „info“.

 

În anul 2019 au fost editate 32 plicuri filatelice ocazionale și confecționate și aprobate de Poșta Română 37 ștampile filatelice ocazionale. A mai fost realizată și următorul produs audio și media: CD-ROM „Die Banater Berglanddeutschen = Germanii din Banatul Montan“, Nr. 17 / 2019.

 

De asemenea a fost actualizată pagina web în limba germană www.dfbb.ro (coordonatori: ing. Hugo Eduard Balazs și jurnalista Astrid Weisz), ca și pagina de Facebook a asociației coordonată de dr. ing. Christian Paul Chioncel.

 

Etnia germană din Reșița la ceas de bilanț 2019. La Reșița au fost active următoarele formații, cercuri și grupuri culturale: corul „Franz Stürmer“ (înființat la 27 mai 1991, astăzi condus de prof. Elena Cozâltea), formația muzicală „Banater Bergland“-Trio (formație activă din 1995, compusă în momentul de față din prof. George Gassenheimer, Vincenzo Cerra și Janny Zelko), formația de dansuri populare germane „Enzian“ = „Gențiana“ (activă din 26 iunie 1999), coordonatorii celor patru grupe de vârste – mici, mijlocii, tineri și adulți – fiind Marianne și Nelu Florea, grupul muzical „Intermezzo” (înființat în ianuarie 2016, compus în momentul de față din Marianne Chirilovici, Lucian Duca – coordonator), soliștii George Gassenheimer și Vincenzo Cerra, cercul de pictură „Deutsche Kunst Reschitza“ (coordonat de Doina și Gustav Hlinka) și cel de sculptură „Jakob Neubauer“ (coordonator: George Molin), ambele cercuri de creație plastică aflate în acel de al 27-lea an de existență.

 

Erwin Josef Țigla

Comentarii

comentarii