Euro s-a instalat la noul prag suport de la 4,64 lei

„Revoluția fiscală” a PSD-ALDE suprapusă peste creșterea inflației și a deficitului comercial au afectat parcursul leului, punând un umbră avansul luat de economie în al treilea trimestru, care s-a bazat însă mai mult pe consumul stimulat de majorarea salariilor buigetarilor și a pensiilor.

Cursul euro a crescut la începutul perioadei la un nou maxim istoric de 4,6495 lei, cotațiile urcând până la 4,661 lei, valoarea care nu a mai fost atinsă în piața valutară.
Marcările de profit și o ușoară scădere a averisunii față de risc au coborât euro la 4,6306 lei, pentru că la finalul intervalului acesta să urce, într-o tendință regională, la 4,64 lei, care a devenit noul suport pentru pentru moneda unică.

Tranzacțiile de vineri s-au realizat într-un culoar mai larg, 4,635 – 4,648 lei, cu închiderea la 4,641 – 4,644 lei.

Guvernatorul BNR a atras atenția încă de la începutul anului asupra faptului că leul nu poate avea decât o direcție, una de depreciere. Acesta a afirmat de curând că scăderea leului este mai de durată şi a fost asociată cu deteriorarea balanţei comerciale, „cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem că s-a depreciat cursul cu o sutime de ban. Noi îl vedem în zona în care este în prezent“.

De altfel, banca centrală a anunţat că se va concentra pe menţinerea dobânzilor aproape de rata cheie şi că va adopta o politică mai flexibilă a cursului de schimb.
La sfârșitul perioadei analizate, indicii ROBOR au atins noi maxime ale ultimilor trei, făcând uitate valorile de la începutul anului, care se plasau în jurul valorii de 1%, ceea ce va pune o mare presiune asupra celor care au contractat credite.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 2,18%, cel la șase luni la 2,29%, cel la nouă luni la 2,31% iar indicele la 12 luni a urcat până la 2,33%.
După o creștere la 3,9913 lei, la începutul perioadei, dolarul american a coborât până la 3,9108 lei, pentru a încheia intervalul la 3,9322 lei.

Moneda elvețiană s-a depreciat pe piețele internaționale până la 1,1722 franci/euro, cel mai mic nivel de la mijlocul lunii ianuarie 2015, când Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la plafonul de minim 1,20 franci/euro. Pe acest fond, media a fluctuat între 3,9654 și 4,0063 lei, intervalul fiind încheiat la 3,9662 lei.
Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1637 la 1,1860, maxim al ultimelor cinci săptămâni, iar la finalul perioadei a fluctuat în culoarul 1,1766 – 1,1822 dolari, piețele americane închizând la 1,1791 dolari.

Conform analiștilor cea de a treia majorare a dobânzii care este așteptată să fie operată de Rezerva Federală americană, la jumătatea lunii viitoare, a fost deja integrată în curs, ceea ce a redus intențiile de cumpărare de dolari. Piața este în prezent dominată de incertitudinile privind modul în care va fi pusă în aplicare reforma impozitării în Statele Unite.

Pentru www.infocs.ro analistul financiar Radu Georgescu. Analiza cuprinde perioada 13 – 19 noiembrie.​

Comentarii

comentarii