Euro stagnează, dobânzile au luat-o în sus

În perioada analizată piața valutară a fost calmă, perechea euro/leu având o evoluție stabilă. În schimb, segmentul monetar a fost foarte agitat, dobânzile țâșnind spre maxime ale ultimilor aproape trei ani.
Comparativ cu finalul lui august, euro s-a apreciat cu circa un ban, dolarul a câștigat aproape trei bani iar francul elvețian un ban.

Cursul euro a început perioada la 4,5965 lei, în următoarele ședințe fluctuațiile limitându-se la 4,5990 – 4,5991 lei, valori maxime ale ultimilor mai mult de cinci ani.
La finalul intervalului media a fost stabilită la 4,5991 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,595 și 4,604 lei cu închiderea la 4,599 – 4,602 lei.
Cursul dolarului american a fluctuat între 3,8670 și 3,9171 lei, maxim al ultimelor două luni. Sfârșitul perioadei a adus o medie de 3,8977, când cotațiile au fluctuat între 3,887 și 3,91 lei.
Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,1441 și 1,159 franci/euro, astfel că media s-a mișcat în culoarul 3,9747 – 4,0183 lei, perioada fiind încheiată la 4,0130 lei.

Pe piața monetară s-a înregistrat o creștere constantă a indicilor ROBOR, cei în funcție de care sunt stabilite ratele la împrumuturi. Indicele Robor cu scadenţă la trei luni, care este folosit de bănci pentru stabilirea costului creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, maximul ultimilor doi ani şi jumătate, aproape dublu față de începutul lunii trecute. În cazul indicelului la șase luni acesta a crescut la 1,69%.
Această evoluție a stârnit revolta premierului Tudose, cel care declara nu cu mult timp în urmă că preferă să își primească remunerația lunară sub formă de numerar, neavând încredere în bănci. ”Cred că colegii noştri, ai românilor sau care ar fi trebuit să fie colegii românilor de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR – să nu lase să crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”.

Dorind să dea bine în fața consumatorilor de știri televizate, șeful executivului a uitat, probabil, că prețul banilor este dat de conjucturile pieței, atât în privința cursului cât și a dobânzilor.
Creșterea neconsolidată a economiei, văduvită de investiții din partea statului, în ciuda împrumuturilor tot mai mari luate de la aceleași bănci hulite, nu poate decât să creeze un impas în piață, care anticipează o creștere a inflației în următoarele luni. Să nu uităm că dobânda de referință a BNR este din mai 2015 de 1,75%.
Trecând la evoluția perechii euro/dolar, aceasta a fost influențată în principal de declarațiile președintei Rezervei Federale americane, Janet Yellen, referitoare la perspectivele unei noi majorări, a treia din acest an, a dobânzii-cheie, care ar urma să urce la 1,4%.

Euro a scăzut de la 1,1936 la 1,1717 dolari, cel mai mic nivel al ultimelor cinci săptămâni, dar încheiat intervalul la 1,1773 – 1,1833, piețele americane închizându-se la 1,1818 dolari.

Analiștii considerau că aprecierea euro de la finalul lunii a fost una provocată de marcările de profit.
Parcursul de luni al euro va fi influențat, cu siguranță, de modul în care va fi „rezolvat” referendumul privind independența Cataloniei.

Analiza cuprinde perioada 25 – 29 septembrie​

Comentarii

comentarii