EXCLUSIV DOUA VIDEO FOTO Bobotează sârbească cu baie în apele reci ale Nerei la Socol

Boboteaza sarbi (15)Conform Calendarului Iulian, ortodocşii de rit vechi, din Banat şi din ţară sărbătoresc astăzi Botezul Domnului, unul dintre marile Praznice Împărăteşti ale Mântuitorului.

În numele tradiţiei, creştinii pe stil vechi din satele cu etnici sârbi de pe malul Dunării, înfruntă frigul şi sar după crucea, aruncată de preot, în apele îngheţate, imitând Botezul lui Iisus.
Baie la rece în apa de 3 grade și cu plaja acoperită de 20 de cm de zăpadă. Acesta a fost decorul în care câţiva tineri curajoşi din satele româneşti şi sârbeşti de pe malul Dunării, au serbat Boboteaza pe stil vechi.
În judeţul Caraş Severin, în comuna Socol pe malul râului Nera care desparte Serbia de România, câteva sute de oameni au participat la ceremonialul prilejuit de sfinţirea apelor. De o parte a apei erau sârbii, iar de cealaltă, românii.
Pe malul sârbesc, slujba religioasă a fost oficiată de preasfinţitul Nikanor, episcopul Vârşeţului iar pe malul românesc, de preasfinţitul Lukian, episcopul sârbilor din România.
După terminarea ceremoniei religioasă şi sfinţirea apelor, câţiva tineri de curajoşi de pe ambele maluri, au intrat in apele reci ale Nerei după crucea aruncată de episcopi. Apoi, fără a mai ţine cont de graniţe, tinerii au trecut în partea cealaltă în ţara vecină, s-au îmbrăţişat cu rudele şi prietenii, şi-au urat sărbători fericite, după care au sărit în apă şi au făcut cale întoarsă acasă.
Ceremonialul a devenit deja o tradiţie şi se sărbătoreşte în această formă de peste 10 ani şi niciodată nu s-au semnalat evenimente nedorite.
Locuitorii de pe cele două maluri ale Dunării, au de mulţi ani o dorinţă comună: realizarea unui punct de trecere a frontierei la Socol. De o parte sunt satele din România: Socol, Câmpia, Zlatiţa, Clisura Dunării, iar de cealaltă, satele sârbeşti din comuna Biserica Albă cu Vracev Gaj, Straja şi multe altele.
Pe latura spirituală, creştinii de pe cele două maluri ale Dunării, îşi doresc construcţia peste râul Nera în dreptul Socolului, a unui pod de pe care, cei doi capi ai bisericii, să poată oficia în comun, unul lângă altul, serviciul religios de Bobotează.
La ceremonia se astăzi, pe lângă înaltele feţe bisericeşti, au fost prezenţi deputatul Slavomir Vozdenovici, reprezentantul sârbilor din România în Parlamentul României, primarul din Biserica Albă şi doamna Olgiţa Ghiţă, primarul comunei Socol, principalul organizator.


Comentarii

comentarii