EXCLUSIV FOTOGALERIE Achim Nica, marele doinitor al Banatului, s-a întors pentru ultima oară acasă la Obreja

Trupul neînsuflețit al marelui artist popular, Achim Nica, a a fost transportat astăzi la Căminul Cultural din Obreja, cămin cultural care de câţiva ani îi poartă numele intitulându-se chiar aşa, ,,Căminul Cultural Achim Nica”.

Achim Nica, marele doinitor cu glas de aur şi vers de dor al Banatului, s-a oprit din cântat. S-a oprit pentru totdeauna. Din grădina de la Obreja, nu se vor mai auzi privighetori niciodată, rădăcina dorului s-a stins la Obreja fiindcă Achim Nica a plecat puţin să se odihnească.

Dacă nu s-ar fi grăbit spre odihna veşnică, în 20 ianuarie 2013, nea Achim ar fi împlinit 83 de ani. Dar, nu a mai vrut să stea, nu a mai avut răbdare şi nu a mai vrut să suporte atâta suferinţă. A plecat la ceruri alături de cea care i-a stat alături o viață, a plecat lângă Călina lui dragă ce s-a stins în urmă cu vreo opt ani.
Vineri dimineaţă, la ora 6, pe patul de suferinţă al Spitalului Municipal din Caransebeş, Achim Nica a plecat să se întâlnească cu eternitatea, el însuşi devenind eternitate şi amintire.
Cel care a făcut inimile să tresară cu vocea sa, în ultimul timp s-a chinuit cam prea mult. A suferit de o afecţiune a colonului şi stadiul bolii necesita o intervenţie chirurgicală. Supus la mai multe investigaţii medicale, doctorii din Timişoara şi Caransebeş au ajuns la concluzia că organismul lui slăbit nu poate suporta operaţia. În plus, acesteia i se mai adaugă alte probleme neurologice – boli şi suferinţe strânse de-a lungul a celor 82 de ani de viaţă.
Trupul neînsufleţit al marelui artist a fost depus vineri seara la casa lui din Obreja iar sâmbătă în jurul orei 17, a fost mutat la Căminul Cultural din comună.
Înmormântarea va avea loc duminică începând cu ora 12 în cimitirul satului, alături de soţia sa.
Alături de rude şi familie, alături de catafalcul pe care se odihneşte trupul lui nea Achim, sunt prezenţi încă de când a fost adus la cămin, săteni şi oficialităţi ale comunei. Primarul Petru Pop a făcut tot ce este posibil pentru ca lucrurile să meargă aşa cum trebuie în astfel de cazuri. Sute de oameni din Obreja, dar şi de pe toata Valea Bistrei şi Caransebeş, se perindă pe la căpătâiul marelui dispărut care îşi doarme somnul de veci. Fiecare a vrut să îl vadă pentru ultima dată pe cel ce le-a spus aşa de frumos cum leagană boii carul, cât de grea a fost copilăria unora, cum eram cu toţii când fosta-m tineri sau, cum a prins dorul rădăcină la Obreja într-o grădină.
Un ultim omagiu i-a adus lui nea Achim Ioan Stepanescu, un tânăr din Rusca Teregova care în semn de respect şi iubire pentru doinitorul Banatului, i-a organizat acel grandios spectacol lui nea Achim la împlinirea vârstei de 80 de ani. În urmă cu un an, tot Ion Stepanescu, pe cheltuiala sa, a făcut înregistrările şi a editat un video-disc cu Achim Nica şi Stana Stepanescu pe timp de iarnă în mirificul peisaj de la ,,Coliba dacilor” de la Bolvaniţa. Au fost ultimele înregistrări cu cel despre care acum se vorbeşte deja la trecut, Achim Nica.

Comentarii

comentarii