EXCLUSIV Salvamontiștii au luptat o zi întreagă cu muntele pentru a salva un om din Prisăcina

Int Prisacina  (2)EXCLUSIV Au luptat o zi întreagă cu muntele pentru a salva un om

Intervenţie deosebită a localnicilor şi a salvamontiştilor de la Serviciul Judeţean Salvamont din Caraș Severin.

Un apel disperat la 112 cerea ajutor pentru un bărbat de 60 de ani din comuna Cornereva. Un tânăr anunţa că tatăl său s-a îmbolnăvit grav, avea hemoragie nazală de o noapte întreagă şi avea nevoie de ajutorul medicilor. De aici lucrurile se complică fiindcă medicii de la Staţia de Ambulanţă Băile Herculane au realizat că nu au nici o şansă să ajungă la domiciliul bolnavului pentru primul ajutor.
Omul locuieşte în Cornereva, numai că, are casa într-unul din multele cătune ale comunei: tocmai la Prisăcina la 801 metri altitudine. Unde mai pui că în zonă nu există nici măcar semnal telefonic sau electricitate. La toate astea se mai adaugă şi faptul că bărbatul este foarte corpolent- are undeva la 1,90 si vreo 100 de kg şi era cunoscut cu probleme cardiace iar în urmă cu două săptămâni a ieşit din spital. Încă de duminică noaptea, în urma unui puseu de tensiune probabil, omul a făcut epistaxis şi s-a declanşat hemoragia nazală.
Personalul de la ambulanţă a cerut ajutorul Serviciului Judeţean Salvamont pentru a aduce bărbatul într-o zonă accesibilă şi de aici să fie transportat la un spital. Legat de această acţiune, inginerul Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont, a spus că ,,Este clar că aveam în faţă o misiune foarte dificilă. Numai cine nu cunoaşte zona poate vorbi cu lejeritate de terenuri pe care nici cele mai performante utilaje nu fac faţă. În prima fază am cerut ajutorul unui elicopter de la Timişoara, dar din cauza condiţiilor meteo, acesta nu a putut decola. Între timp am mobilizat echipa Salvamont Herculane, Băieţii au urcat de pe Valea Cernei la Prisăcina la casa bolnavului. Am reuşit să punem în contact fiul bolnavului şi un medic care aflând de medicaţia pacientului, le-a cerut aparţinătorilor să scoată din tratament un medicament anticoagulant puternic. Echipa Salvamont Herculane care a ajuns la Prisăcina la 801 metri, l-a pregătit pe bolnav pe o targă UT2000 şi cu ajutorul unui cal, s-a ajuns la cătunul Dobraia la 850 de metri. De aici s-a pornit spre Poiana Lungă şi mai departe deasupra de Bogâltin. Acolo, salvamontiştii au fost întâmpinaţi de o echipă de localnici mobilizată cu ajutorul primarului de la Cornereva care au ajuns până la stratul de zăpadă cu o maşină. De aici, salvamontiştii împreună cu localnici şi poliţistul din comună care i-a însoţit, au coborât bolnavul până unde a putut ajunge maşina salvării şi au predat bolnavul echipajului de ambulanţă şi spre seară, aceasta ajuns pe mâna medicilor la Spitalul din Caransebeş”.
A fost una din intervenţiile care cer responsabilitate şi omenie. În această acţiune au fost angrenaţi mai mulţi oameni, de la salvamontişti, localnicii din Prisăcina, alţii din Cornereva mobilizaţi de primar şi până la poliţistul din sat care a luat muntele în piept şi a însoţit echipa în drumul ei. Acţiunea de salvare a pornit la primele ore ale dimineţii şi s-a încheiat la lăsarea întunericului.
InfoCs vă oferă câteva imagini realizate de reporterii noştri din locurile respective realizate acum 4 ani, primăvara, cu prilejul unei acţiuni umanitare- tot în zona extraordinară ce se numeşte ,,sălbaticele şi mirificele cătune ale Cornerevei”. Să nu uităm că în cătunul Scărişoara, de la Herculane, se poate ajunge doar pe …nişte scări fixate în peretele muntelui. După ce urcă pe poteci vreo 600 de metri, cu bagajul în spate, oamenii urcă alţi aproximativ 300 de metri de scară fixată pe peretele abrupt de stâncă. Sus, altitudinea este de 1000 de metri. În acest fel, drumul de la piaţa din Herculane la Scărişoara, durează cam o oră. Altfel, ca să ajungi tot în acelaşi loc, trebuie să faci un ocol de vreo 45 de km – asta în condiţia în care ai jepp sau un tractor puternic. Chiar şi aşa, ultimii vreo 15 km, ii faci numai cu calul de munte sau pe jos.

Comentarii

comentarii