EXCLUSIV VIDEO Dezastrul continuă: după explozie- cel puţin două etaje vor fi demolate
Dezastrul continuă: după explozie- cel puţin două etaje vor fi demolate ………03 sept
Deflagraţia de sâmbătă a lăsat răni adânci şi de toate felurile pentru mulţi dintre locuitorii blocului 1 de pe Aleea Gugu din Reşiţa. În afara proprietarului de la care a pornit explozia şi care se zbate între viaţă şi moarte la Clinica de arşi din Bucureşti, cel puţin alte 8 familii vor rămâne fără case.
Lucrurile par mai liniştite acum pentru locuitorii din zona blocului explodat din Reşiţa. Doar pentru unii, fiindcă cei care au rămas fără case nu se pot împăca cu ideea că au rămas fără agoniseala de o viaţă în doar câteva secunde având singura vină de a fi vecini în acelaşi bloc.
Fiindcă blocul cu patru etaje arată acum ca după bombardament şi pereţii stau să se prăbuşească fiind sprijiniţi cu propte metalice, se pare că în cel mai scurt timp se va trece la demolarea etajelor trei şi patru. Dacă experţii vor constata că unda de şoc a atins şi restul blocului, există posibilitatea ca să fie demolat şi etajul doi din scara unu.
Primarul oraşului, Mihai Stepanescu, însoţit de specialişti din Primărie şi de la ISU, au mers aseară la locul dezastrului confirmând că se pune în discuţie demolarea a cel puţin două etaje.
În bloc, imaginea este apocaliptică: locuinţe distruse, uşi îndoite, ferestre şi mobilă zburată la zeci de metri, pereţi care stau să cadă şi oameni cu lacrimi în ochi care au venit să îşi mai ia din lucruri.
Întreaga scară a fost evacuată iar Primăria Reşiţa a pus la dispoziţia sinistraţilor spaţii temporare de cazare la Hotelul Direcţiei judeţene pentru tineret şi sport din oraş. Cu toate acestea, doar o singură persoană s-a mutat acolo, restul preferând să meargă la rude sau în alte părţi.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii împreună cu ISU, se vor strânge astăzi într-o şedinţă şi vor constata în ce măsură este afectată structura blocului în care s-a produs explozia şi dacă locatarii vor mai putea rămâne sau nu în restul imobilului în cauză. Este vorba despre scara afectată de explozie.
Municipalitatea va căuta modalităţi de ajutorare a celor sinistraţi – primarul Mihai Stepanescu declarând că aici trebuie să se implice şi autorităţile judeţene precum şi Guvernul.
Echipele de intervenţie ale societăţii de gaze au efectuat verificări amănunţite ale reţelei stradale de distribuţie a gazelor naturale, în urma cărora s-a constatat că nu sunt scurgeri de gaze. Potrivit primelor investigaţii efectuate de către echipa de cercetare abilitată cauza cea mai probabilă a exploziei este acumularea de gaze de la instalaţia interioară de gaz din garsoniera cu nr. 20, situată la etajul 4, pe fondul unor intervenţii neautorizate făcute de proprietar la această instalaţie.
Echipa abilitată continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate cauzele care au generat acumularea de gaze naturale în garsonieră, a transmis purtătorul de cuvânt al EON Distribuţie SA Timişoara, Florentina Maghiar.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa au deschis un dosar penal în legătură cu explozia produsă şi soldată cu rănirea gravă a unei persoane şi mai multe pagube materiale, au declarat, oficiali ai Parchetului instanţei supreme. Cercetările sunt efectuate de poliţişti, sub supravegherea procurorilor, pentru a se stabili cu exactitate cauzele exploziei.
Scara de bloc care a explodat în iarna lui 1989, a fost demolată în întregime. Reşiţenii îşi mai amintesc că un caz similar a avut loc la Reşiţa pe vremea când autorităţile de atunci au decis ca populaţia să facă economii cu ori şi ce sacrificiu şi după curentul, încălzirea şi apa caldă la program, au vrut să raţionalizeze şi consumul de gaze fiindcă oamenii se încălzeau cu aragazul de la bucătărie care mergea nonstop pe timpul iernii. Prima oprire controlată a gazului a dus şi la prima explozie a unei scări de bloc cu morţi şi răniţi şi o jumătate de bloc demolată.