ActualitateMondenUtilitare

EXCLUSIV VIDEO FOTO Semene de toamnă lungă şi iarnă grea- înfloresc pomii a doua oară în Banat

Unii ar putea spune că este o minune a naturii, alţii că este un semn din ceruri, dar cei mai mulţi spun doar că este semn de toamna lungă şi de iarnă grea.
În mai multe localităţi din Banatul Montan, se pare că natura a cam luat-o razna. Nu de alta, dar copaci şi pomi fructiferi care în mod normal înfloresc primăvara, acum sunt plini de flori. Astfel, la Băile Herculane au înflorit castanii, la Bocşa magnoliile iar la Goruia şi în mai multe sate, cireşii şi liliacul. Unde mai pui că nici merii nu se lasă nici ei mai prejos şi au deja boboci şi muguri proaspeţi. Bătrânii spun că e un semn de bine, de toamnă lungă şi caldă, dar şi de iarnă grea cu zăpadă mare.
În fapt, totul se datorează vremii deosebit de calde pentru această perioadă. Să nu uităm că zile la rând temperaturile au fost cu aproape 20 de grade peste normele termice ale acestei perioade de timp. Ba mai mult, media lunară este depăşită în permanenţă cu 10 grade pentru luna octombrie. Toate acestea puse la un loc, plus ploaia căzută, au făcut ca unele plante să înflorească pentru a doua oară în acest an.
Chiar dacă specialiştii susţin că astfel de fenomene apar datorită căldurii prelungite, în popor se spune că, atunci când pomii înfloresc, e semn de toamnă lungă. De obicei, în această perioadă, înfloresc primii salcâmii, apoi castanii, liliacul şi în pădure, brânduşele.
Oricum, semnele legate de înflorirea pomilor toamna se răstălmăcesc numai în bine, fiind semne de prosperitate, de belşug.


Comentarii

comentarii