EXCLUSIV VIDEO FOTOGALERIE Au înnebunit lupii: cartierul Brădet din Anina este atacat de fiare în amiaza mare
Orişicât ar părea de neverosimil, acum la final de vară şi început timid de toamna, lupii atacă satele din Banatul de Munte şi cartierele mărginaşe ale oraşului Anina, ca în toiul iernilor grele.
Fenomenul a început în urmă cu un an, dar din această vară, lupii parcă au înnebunit. Vin ziua în amiaza mare şi răpesc animalele domestice din curţile oamenilor. Şi nu este vorba de cazuri izolate: în Brădet, unui singur cetăţean, fiarele i-au sfâşiat cinci vaci, doi cai şi mai mulţi mânji. Unui alt cetăţean de pe strada Aurora din ,, Sommerfrisch „, lupii i-au sfârtecat şase vaci. Doua dintre ele- la nici 50 de metri de poarta casei. Altor locuitori din Brădet, lupii le-au furat porcii de la Balta mare sau chiar din curtea casei. Nu mai puţin de 8 capre au fost sfâşiate într-o singură seară, nu noapte. Unui alt localnic, lupii i-au sfârtecat a doua vacă în decurs de două săptămâni la nici 100 de metri de poarta şcolii din cartier. În condiţia în care creşterea animalelor este activitatea de bază şi cam singurul mijloc de trai al oamenilor, situaţia este foarte gravă. În plus, pericolul la care sunt expuşi chiar ei.
Luate la un loc, în ultimul an, pagubele trec de două miliarde de lei vechi. Oamenii sunt conştienţi că nu au cum să recupereze pagubele, dar vor ca autorităţile să se sesizeze şi vânătorii să sperie animalele sălbatice.
Cel mai grav este faptul că de aproape două săptămâni, lupii dau aproape zilnic târcoale gospodăriilor din cartierele Brădet şi Sommerfrisch ale oraşului Anina. Lupii au sfâşiat şi devorat tot ce le-a apărut în faţă: cai, vaci, măgari, capre, oi şi porci.
Locuitorii cartierului Brădet precum şi cei din Sommerfrisch, nu au cum să ajungă în centrul oraşului Anina, decât pe jos. Puţini au maşini iar celor care le au, le este milă să le distrugă pe drumul aproape impracticabil care leagă comunitatea din Brădet de oraş. În aceste condiţii, bieţii oameni au ajuns să se teamă şi pentru siguranţa lor.
Mai grav este faptul că în câteva zile, începe şcoala. Există un microbuz şcolar ce vine de la Anina la Brădet, dar acesta se mai strică, se mai îmbolnăveşte şoferul şi atunci, cine are curajul ca pe ceaţă sau pe zăpadă să îşi lase copilul să meargă pe jos prin pădure până la liceul din Anina sau înapoi când lupii vin acum vara în cartier?
La insistenţele oamenilor, duminica trecută, AJVPS Caraş-Severin, a organizat mai multe goane prin pădurile din zonă, la care au participat atât vânători cât şi localnici, dar haita de lupi nu a fost de găsit. ,,Păi este şi normal să nu prindă nimic. Lupul nu este ca şi cerbul sau mistreţul, să îl goneşti. El trebuie momit, atras în capcană şi aşa îl prinzi. Dar, se pare că nu se vrea asta. Ni se aruncă în obraz faptul că sunt ocrotiţi de lege, că o păţim rău de tot dacă îi omorâm. Ba mai mult, ni se reproşează că localnicii sunt vinovaţi, că îşi lasă peste noapte animalele nesupravegheate, fie pe islaz, fie în pădure. Este adevărat, aşa se cresc animalele aici la noi, dar aceste lucru se practică de când este cartierul, de zeci de ani. Oare atunci nu existau lupi? Oare erau mai educaţi ca acum? Nu ştiţi că se vorbea de herghelii de cai sălbatici ce pot fi văzuţi când vi cu trenul de la Oraviţa la Anina? da de unde! Sunt hergheliile noastre, cai întotdeauna au crescut liberi şi noi îi prindem doar când avem nevoie de ei la căruţe sau la pădure. Oare nu tot aşa a fost până acum? ” unul dintre localnici, I.V. care se teme să îşi dea numele.
,,Alta este explicaţia aici: în păduri nu mai exista vânat. Când mergeam la munte la mure, întâlneam ciute, iepuri, cerbi şi mistreţi şi câte altele. Acum abia dacă mai vezi un iepure. Ăsta este rezultatul braconajului şi al vânătorii excesive din pădurile Banatului. Mereu am văzut trecând grupe de vânători străini sau români prin pădurile noastre. Aici ar trebui căutat şi umblat, la legile date aiurea care au golit pădurile de vânat şi lupii nu mai au ce mânca” spune una dintre păgubite căreia lupii i-au sfâşiat şase vaci în nici două luni. ,,Unde mai pui că s-au dus dracului şi pădurile. Aici, de ochii lumii şi pe faşa dealurilor spre drumuri, nu s-a tăiat aşa de mult, dar intraţi în pădure, mergeţi pe versantele ce nu se văd de la drum. Sunt rase, au fost chelite dealurile şi munţii. De aia este şi drumul aşa de distrus. Cum se lasă seara, cum începe transportul cu peridocurile de zeci de tone cu lemn. Şi atunci, lupii unde să mai stea? Unde să mai vâneze? ” spune un alt localnic, fost pădurar o viaţă întreagă.
Nici autorităţile orăşeneşti nu au stat cu mâinile în sân: ,, m-am ocupat personal de această problemă. Am făcut adrese şi sesizări şi un prim rezultat a fost vânătoarea de duminică. Vor mai urma şi altele fiindcă, pentru siguranţa cetăţenilor urbei, eliminarea acestui pericol, constituie o problemă prioritară. Să nu uităm că locuitorii din cele două cartiere sunt nevoiţi să meargă pe jos km întregi pentru a ajunge la Anina. Copiii încep şcoala, nici nu vreau să mă gândesc mai departe” spune viceprimarul oraşului Anina, Dorinel Ungureanu.
Se pare că totuşi există şi o posibilitate ca oamenii să îşi scoată din pagube: dacă într-un interval de 24 de ore de la atacul fiarelor , păgubitul sesizează în scris Primăria localităţii, la nivel de Inspectorat Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare precum şi la Direcţia Veterinară şi Poliţia animalelor, se constituie o comisie care constată fapta şi întocmeşte o documentaţie în baza căreia proprietarul poate primi despăgubiri de la Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Numai că, şi aici intervine o altă problemă: animalele trebuie să fie în evidenţa DSV, crotaliate, caii microcipaţi, etc. Şi cum foarte puţini locuitori din Brădet au făcut acest lucru de frica impozitelor, se intră într-un cerc vicios.
Dar, dacă vor ca treburile să se rezolve, ei trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să intre în normalitate.