EXCLUSIV VIDEO FOTOGALERIE Dezastru ecologic pe Bârzava, mii de peşti morţi

Mii de peşti morţi şi ape tulburi. De această imagine au avut parte locuitorii satului Văliug din Caraş Severin.

Locuitorii satului Văliug din Caraş Severin, în loc să plece la cules de bureţi de sezon, astăzi au avut parte de o altă recoltă: mii de peşti de toate speciile şi de toate dimensiunile.

Pe malurile răului Bârzava şi în apele tulburi, mii de peşti îşi dădeau ultima suflare sau erau purtaţi de apele tulburi.

Totul s-a datorat faptului că proprietarul ceh al barajului de acumulare Gozna, a decis să îl golească pentru a face unele reparaţii. Dreptul lui, numai că, din păcate, acest lucru s-a făcut haotic fără a fi anunţate nici măcar autorităţile. Nici măcar pădurarul zonal responsabil cu fondul piscicol nu a ştiut acest lucru. Apa a scăzut aşa de mult încât pe fundul lacului a rămas doar un nămol răscolit de miile de peşti în căutare de o gură de apă limpede.

Fiindcă turbiditatea apei a fost aşa de mare încât practic putem vorbi de nămol, miile de peşti de toate speciile şi dimensiunile, au murit asfixiaţi. În aceste condiţii, localnicii au pornit la cules de peşte- care cu ce a putut- unii cu găleţile, alţii cu coşurile, unii cu sacii şi nu puţini au fost aceia care au cărat peştele cu căruciorul sau motoscuterele.

Chiar dacă era mort de câteva ore, peştele nu reprezintă nici un pericol fiindcă el a murit asfixiat – nu din cauza vreo unei substanţe toxice. La cantitatea cărată de unii localnici, este mai mult ca sigur că aceştia vor avea la discreţie toată iarna peşte.

Având în vedere dezastrul ecologic provocat prin mortalitatea miilor de peşti, acum urmează  cei de la Garda de Mediu să îşi spună cuvântul privind legalitatea acestei operaţiuni de golire a barajului, în condiţia în care nu s-a luat nici o măsură de protejare a fondului piscicol.

De asemenea, suntem foarte curioşi dacă ONG-urile de protecţie a mediului vor face sau zice ceva. De obicei, majoritatea sunt ,,tari” în comunicate de presă şi cam atât.

 

Comentarii

comentarii