EXCLUSIV VIDEO O legendă a alpinismului bănățean, a plecat la cer, a murit profesorul Eugen Seracin

SEracinA plecat sus de tot, la ceruri, fără să mai escaladeze pereți de piatră. Părintele alpinismului bănăţean, profesorul universitar de matematici, Eugen Seracin, a murit. El a încetat miercuri din viaţă. Profesorul de care se leagă alpinismul bănățean, avea 85 de ani.
Era bătrân- fiindcă 85 de ani nu sunt puțini. În plus, Eugen Seracin suferea de Parkinson de mai bine de 10 ani. De mai bine de 7 ani, el nu a mai putut să meargă deloc, dar asta nu l-a ținut departe de ceea ce el numea hobby iar cei din jur, un mod de viață.
Dacă nu a mai putut merge în picioare, el s-a deplasat pe genunchi și cu ajutorul mânilor. Nu i-a fost rușine să meargă în acest fel, atâta timp cât a putut-o face. Ba mai mult, Eugen Seracin escalada munţii – doar cu ajutorul brațelor. De cele mai multe ori, fiindcă nu mai putea folosi nici măcar cadrul metalic, profesorul era dus pe sus până la peretele de stâncă de către cei ce l-au iubit și apreciat. A îndrumat și i-a învățat escalada pe mai tinerii săi elevi și studenți, i-a inițiat și îndrumat în tainele alpinismului.
Cu toate că a ,,colindat” aproape toți munții României, în ciuda problemelor de sănătate, profesorul era nelipsit de pe traseele din Herculane. Multe dintre ele îi poartă numele, așa cum este cel de lângă Hotelul Roman.
După o carieră în alpinism de peste 40 de ani cu multe premii şi diplome, Eugen Seracin a primit distincţia de “Maestru al Sportului” în alpinism.
Născut în anul 1928, profesorul universitar Eugen Seracin, ajuns la vârsta la care alţii au renunţat de mult la căţărare, el încă mai escalada munţii şi-i mai şi învaţă şi pe alţii să facă acest lucru. Ultima vizită a făcut-o la Herculane în luna septembrie. A stat o lună în stațiune și zilnic, după exercițiile de tracțiuni la bară din cameră, profesorul Seracin se deplasa cu ajutorul prietenilor lui, în diferite locuri din Herculane unde făcea escaladă. Şi aceasta în ciuda unor probleme de sănătate, domnul profesor era un model de perseverenţă şi adevărată pasiune pentru munte.
Colegul Vasile Neamțu de la TVR a realizat atunci un material emoționant cu el, un material din care învățăm că ,,dacă vrei, poți, dacă își dorești ceva- poți realiza”
În anul 2010, în luna august, am realizat pentru Antena 1 și pentru România Liberă, un material cu domnul profesor. La baza stâncii, domnia sa spunea: ,,Dumnezeu mi-a luat din forţa picioarelor, dar mi-a lăsat mintea întreagă. Iar spirtul bate întotdeauna materia” spunea atunci profesorul din scaunul lui. ,,Acum am venit cu cei doi colegi mai tineri şi nu ne lăsăm până nu îi văd ajunşi la ultimul piton. Asta înseamnă vreo 80 de metri pe peretele de stâncă aproape vertical”.
Cei mai apropiați prieteni îi erau salvamontiștii din Caraș Severin, în special alpinistul Bruno Adamcsek de la Salvamont Băile Herculane. Bruno a fost la Timișoara și cel care alături de familie, i-a ținut lumânarea domnului profesor pe ultima sa ascensiune sre înălțimi.
Șeful Serviciului Salvamont, Valentin Balaban, unul dintre cei prezenţi la baza stâncii ori de câte ori avea timp, spunea în septembrie că ,,l-am văzut pe profesor pe stâncă. Este uimitor că la vârsta de 85 de ani, a urcat aproape până sus. Toată admiraţia pentru domnul profesor care ne uimeşte mereu cu tenacitatea şi perseverenţa sa- şi nu o face în mod didactic, ci, doar prin exemplul dat”.
InfoCs vă oferă un material video emoționant cu profesorul alpinismului românesc, cel care a fost matematicianul de nivel universitar și un mare OM, Eugen Seracin.
Dumnezeu să-l odihnească în pace acolo pe înălțimi!
Unul dintre prietenii săi apropiați, alpinistul Zsolt Torok, cel care a condus în acest an prima expediție româneasca în Himalaya pe Nanga Parbat pe fața Rupal – expediție din carea făcut parte și Bruno, spune pe pagina sa de fb:
,,Azi dimineata Bosu a plecat pe un alt traseu.
Unde duce acest traseu, acum numai el stie,noi am ramas cu capatul celalat al corzii sa-il asiguram.
Bosu a plecat cap de coarda ,de multe ori a facut asta ,dar acum retragerea va fi diferita.
Cine a fost Bosu,adica Eugen Seracin?
Pe scurt a fost inima alpinismului timisorean ,a fost profesor universitar ,a fost alpinist pina in ultimul moment al vietii.
Ar fi multe de povestit despre vointa lui despre realizarile lui despre puterea de a infrunta boala care l-a impiedicat sa mai iasa pe stinca si totusi a facut-o cum a putut.
Il tin minte pe tren cind povestea de Fisura Diavolului,il tin minte cind ne dadea diplomele in holul hotelului UGSR in Herculane la Cupa Banatului il tin minte cind am facut doua trasee pe care le urca cu drag prin Cariera,si retragerea lunga .Il tin minte cind a primit tortul cu flori de colt cind a inplinit 80 de ani.
Bosu atunci a adunat o mare parte din comunitatea alpina au venit multi despre care numai din carti am citit, din multe tari si chiar de peste ocean.
De alpinism s-a apucat de la virsta de 40 de ani si dupa multe premiere prin pereti si multa munca de care am beneficiat cu totii a ajuns ,,Maestru al Sportului,,in alpinism.
Bosu a plecat si coarda s-a terminat.
Ne-am inteles ca daca se termina coarda sa-il scoatem din asigurare ,de acolo el va continua solitar.
Sus acolo unde se catara acum e mai multa lumina ,e diferita iar corpul slabit nu il mai inpiedica sa avanseze.
Cit de inalt e acum peretele nu stim ,noi cei care am ramas pe la baza ,dar cred ca atunci cind va ajunge sus ,se va aseza un pic ,va stringe coarda asa cum facea el de obicei si in loc de un,, piu,,semnalul binecunoscut ,ca a ajuns va striga tare ,,carpe diem,,iar ecoul va rasuna mult prin vaile adânci”.
Un alt cunoscut al profesorului Seracin, Dinu Mititeanu, spune cuvinte deosebite despre profesorul matematician alpinist, pe blogul său.
www.dinumititeanu.ro/Prof.-Dr.-Eugen-Seracin

Comentarii

comentarii

One thought on “EXCLUSIV VIDEO O legendă a alpinismului bănățean, a plecat la cer, a murit profesorul Eugen Seracin

  1. L-am avut profesor la facultate…La ultima intalnire, cea de a 40-a de la terminarea facultatii, chiar daca abia putea calca, a tinut sa fie alaturi de fostii elevi! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe cel mai inalt loc din Univers! Adio, alpinistule!

Comments are closed.