EXCLUSIV VIDEO UCM RESIŢA, pe drumul cel bun, dar cu sula-n coaste !?

UCMR-ul va rămâne în continuare, în insolvenţă, dar se află pe drumul cel bun. Aceasta este concluzia unei analize a evoluţiei principalilor indicatori tehnico-economici ai societăţii de la deschiderea insolvenţei şi până în prezent. Astăzi a fost prezent la Reşiţa, Remus Borza, practicianul coordonator al EURO INSOL, desemnat administrator judiciar al societatii UCM Resita pentru a purta o discuţie cu  directorii societatii, liderii de sindicat,  reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene şi parlamentarii de Caraş-Severin despre situaţia actuală şi viitorul uzinei cu aproape 2000 de angajaţi.

UCMR-ul a fost privatizat în anul 2003 pachetul deţinut de stat fiind trecut în proprietatea elveţienilor de la INET AG şi a salariatiilor UCM. În ultimii 3 ani societatea a fost constant pe pierdere, peste 63 de milioane de lei, în 2009, aproape 377 de milioane de lei, în 2010 şi peste 328 de milioane de lei, în 2011. Totodată, cifra de afaceri a fost în continuă scădere. Dacă în 2009 cifra de afaceri a UCM Resita era de aproximativ167 de milioan de lei, în 2010 a scăzut până la 121 de milioane de lei pentru ca să crească uşor în 2011 până la 123 de milioane de lei. Din cauza datoriilor înregistrate, UCMR-ul a intrat, la finalul anului trecut, în insolvenţă. Totuşi, ca efect al măsurilor implementate de consorţiu de administratori judiciari în cele 5 luni de zile de la desemnare, cifra de afaceri pe primele 9 luni ale anului 2012 a crescut cu 2 milioane de lei faţă de perioada similară a anului trecut, iar pierderea s-a diminuat semnificativ, de la peste 50 de milioane de lei, la aproximativ 7 milioane de lei, fiind şanse ca UCMR-ul să încheie acest an pe câştig.

La întâlnirea avută de administratorul judiciar al  UCMR cu reprezentanţii autorităţilor s-a discutat şi despre datoriile istorice al uzinei.  UCMR-ul are datorii de aproape 190 de milioane de euro către 185 de creditori. Creditorul majoritar este ANAF-ul, având de recuperat de la UCMR o restanţă de aproximativ 111 milioane Euro, datorii înregistrate la bugetul de stat. Acest fapt, îi conferă ANAF-ului dreptul de a schimba administratorul judiciar al societăţii aflate în insolvenţă, fapt care, consideră conducerea uzinei, ar putea împiedica continuarea  trendul ascendent înregistrat de UCMR în ultimele 9 luni. Reprezentanţii UCMR-ului au cerut sprijinul autorităţilor judeţene, al conducerii Direcţiei de Finanţe Caraş-Severin şi al senatorului Iosif Secăşan, cu toţii prezenţi la întâlnire, pentru a nu schimba administratorul judiciar actual.

Situaţia UCMR-ului este în strânsă legătură cu cea a societăţii Hidroelectrica, aflată de asemenea în insolvenţă, având datorii de peste 3,5 miliarde de lei. Dependenţa dintre UCMR şi Hidroelectrica vine din faptul uzina reşiţeană este principalul furnizor pentru Hidroelectrica, 90% dintre contractele UCMR-ului fiind încheiate cu această societate.

 

Comentarii

comentarii